Svijet

Mekejn: Vazdušni napadi na Siriju

12mek
A
merički senator Džon Mekejn prokomentarisao je odluku predsjednika Baraka Obame da se krene u vojni angažman protiv IDIL-a u Siriji, ističući da "vazdušni napadi u Siriji počinju sjutra".

Mekejn: Vazdušni napadi na Siriju
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo, Obama je juče u govoru potvrdio kako će američka snage krenuti u rat protiv IDIL-a i na teritoriju Sirije, te kako će znatno povećati podršku za militante koji se bore protiv vlasti u Damasku.

Američki predsjednik Barak Obama je u svom govoru koji su prenosile američke TV kuće izjavio da neće dugo oklijevati s napadom na pripadnike IDIL-a u Siriji i Iraku, javljaju svjetski mediji.

Obama je rekao da nijedna grupa koja prijeti SAD-u neće biti sigurna. Najavio je i da će 475 članova američke vojske biti poslato u Irak, ali da neće imati borbenu ulogu.

IDIL kontroliše veliki dio Sirije i Iraka nakon brzog vojnog napretka. IDIL-ovi borci su na lošem glasu zbog njihove brutalnosti.

Obamina strategija protiv IDIL-a uključuje bombardovanje bez obzira gdje se IDIL-ovi borci nalaze, podršku svih kopenenih snaga koji se bore protiv vojske IDIL-a, osim snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada, više kontraterorositičkih napora za prekid lanca finansiranja i regrutovanja vojnika IDIL-a, kao i nastavak kontinuirane humanitarne pomoći civilima.

SAD su izvršile više od 150 vazdušnih napada na pripadnike IDIL-a u Iraku, a naoružali su i iračke i kurdske snage koje se bore protiv snaga IDIL-a.

U petnaestominutnom govoru je Obama kazao da će SAD predvoditi koaliciju koja se bori protiv IDIL-a.

"Saradnjom sa iračkom vladom ćemo povećati napore za zaštitu naših ljudi i humanitarnih misija zajedničkim napadima na snage IDIL-a", rekao je Obama.

Dodao je da će pozdraviti odobrenje Kongresa za borbu protiv IDIL-a, ali da ima ovlašenja za napad i bez tog odobrenja.

Obama je dobio izbore dijelom i zbog toga što se protivio invaziji na Irak 2003. godine i obećao povlačenje američkih trupa iz ove zemlje.

Rtcg.me

Portal Analitika