Politika

LE MOND: Komesar Han mora umiriti Crnu Goru i Srbiju

okhan
N
ovi evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han najviše će baviti umirivanjem zemalja koje kucaju na vrata Evropske unije (EU), prije svega Crne Gore i Srbije, nakon što je novi predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker najavio da neće biti prijema novih članica u narednih pet godina, piše francuski "Le Mond".

LE MOND: Komesar Han mora umiriti Crnu Goru i Srbiju
Portal AnalitikaIzvor

List je u kratkom komentaru novog komesara naveo da je Han izgubio uticajno mjesto komesara za regionalnu politiku, u čijoj nadležnosti je raspodjela evropskih fondova, i dobio resor koji ima više simboličan značaj - politiku susjedstva i proširenja.

"U prvom slučaju, on će morati najviše da ublažava nestrpljenje onih koji kucaju na vrata EU, posebno Crne Gore i Srbije (čiju kandidaturu podržavaju austrijski konzervativci, njegova politička porodica), pošto je Žan-Klod Junker najavio da neće biti novih prijema tokom njegovog mandata", piše list.

Han je, prema navodima "Monda", naslijedio ukrajinsku krizu i odnose s Bliskim istokom, dvije osjetljive teme u kojima će pomagati novoimenovanoj visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini.

(rtcg.me)

 

 

Portal Analitika