Svijet

Hiljade Katalonaca hoće samostalnost

KATALONIJA
D
esetine hiljada pristalica samostalne Katalonije okupile su se danas, na skupu u Barseloni, na kojem se traži referendum o otcjepljenju za koji španska vlada tvrdi da bi bio neustavan. Obučeni većinom u žuto-crvene majce s natpisom "Sad je vrijeme" pristalice otcjepljenja su uzvikivale "Nezavisnost!" na katalonskom dok su okupirale dvije velike ulice obrazujući veliko slovo "V".

Hiljade Katalonaca hoće samostalnost
Portal AnalitikaIzvor

Procjenjuje se da se zasad okupilo više desetina hiljada ljudi, a organizatori navode da se za skup prijavilo čak 500.000 ljudi.

Premijer Katalonije Artur Mas rekao je da njegova vlada ne odustaje od planova da 9. novembra održi referendum na koje bi moglo da glasa 7,6 miliona građana, iako analitičari smatraju da će referendum blokirati Ustavni sud Španije.

Referendum za nezavisnost Škotske, zakazan za 18. septembar, probudio je, kako prenose zapadni mediji, mnoge separatističke pokrete u Evropi - Baskijci na sjeveru Španije i zapadu Francuske hoće nezavisnost, Korzikanci hoće iz Francuske, dok se za autonomiju ili odvajnje zalažu i neke grupe u severnim italijanskim regionima. Flamanci u Belgiji traže veću autonomiju ili nezavisnosti, pa i ujedinjenje s Holandijom.

 

Portal Analitika