Politika

Vlada zakazala sjednicu SO Kolašin za 19.septembar

vladacg
V
lada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, donijela je Odluku o sazivanju prve sjednice novoizabrane Skupštine opštine Kolašin. Imajući u vidu činjenicu da predsjednik Skupštine iz prethodnog saziva nije sazvao prvu sjednica novoizabrane skupštine u zakonskom roku od 30 dana, Vlada je, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, donijela ovu Odluku, radi ostvarivanja prava građana na lokalnu samoupravu i obezbjeđivanja nesmetanog funkcionisanja organa lokalne samouprave u opštini Kolašin. Prema Odluci, Skupština opštine će se održati 19.septembra u 10 sati.

Vlada zakazala sjednicu SO Kolašin za 19.septembar
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je danas usvojila Informaciju o implementaciji Zakona o izboru odbornika i poslanika. Za implementaciju normi propisanih ovim Zakonom Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da izvrši nabavku računarske opreme za elektronsku identifikaciju birača i odgovarajućih softverskih rješenja, u ukupnoj vrijednosti oko 1,4 miliona eura. Imajući u vidu da ova sredstva nijesu planirana Budžetom za ovu godinu, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da preusmjeravanjem sredstava iz budžeta Skupštine Crne Gore, kao inicijatora novih zakonskih rješenja, preusmjeravanjem po osnovu mogućih ušteda kod drugih potrošačkih jedinica, kao i iz sredstava tekuće budžetske rezerve, obezbijedi Ministarstvu unutrašnjih poslova iznos od 200 000 eura, koliko je neophodno za pokretanje postupka nabavke. Istim zaključkom Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da preostali dio sredstava planira na odgovarajućim pozicijama u budžetu za 2015. godinu.

Na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Vlada je usvojila Informaciju o otkupu jagnjadi i instrukciju o evidencijama otkupa i pladanja PDV za 2014. godinu. Na sjednici je ocijenjeno da program otkupa tržnih viškova jagnjadi ima višestruki značaj, kako sa aspekta razvoja stočarstva i mesne industrije, tako i sa aspekta kvalitetne snabdjevenosti stanovništva niže platežne moći, prije svega penzionera.

Vlada je donijela Uredbu o izmjenama i dopuni Uredbe o postupku i kriterijumima za pretvaranje posebnih i zajedničkih djelova stambene zgrade u poslovne prostorije. Izmjene će omogućiti da se turistički kapaciteti u privatnom smještaju pretvore u hotelske kapacitete, čime će se proširiti mogućnosti za podizanje konkurentnosti turističkog proizvoda, u skladu sa trendovima na glavnim izvornim tržištima.

Povodom Usmene Informacije u vezi raspodjele sredstava nevladinim organizacijama koju je podnijela ministarka bez portfelja Marija Vučinović, Vlada je konstatovala da će Informacija biti razmatrana na sljedećoj sjednici, s obzirom na to da je kompletan materijal već upućen u redovnu proceduru Vlade.

U okviru verifikacije zapisnika sa prethodne sjednice Vlada je prihvatila inovirano Rješenje о razrješenju Milivoja Jurišića dužnosti sekretara Pregovaračke grupe za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji. Imajući u vidu da je Milivoje Jurišić podnio zahtjev za razrješenje navedene dužnosti, zbog prelaska na novu dužnost, u inoviranom obrazloženju Rješenja predlaže se da ga Vlada razrješava na lični zahtjev.

 

Portal Analitika