Košarka

Prognoza Portala Analitika: Polufinala SP u košarci

0909prognozaa
SRBIJA – FRANCUSKA 1

Evropski košarkaški klasik i duel dvije ekipe koje su najprijatnija iznenađenja Svjetskog prvenstva u košarci. Tim Saše Đorđevića je nakon prosječnih igra u grupnoj fazi odlično tempirao formu i u osmini finala ‘’počistio’’ Grčku sa 90:72, da bi u četvrtfinalu ponizio Brazil sa nevjerovatnih 84:56 u utakmici koja je proglašena najboljim izdanjem srpske reprezentacije od 2006. godine.

Prognoza Portala Analitika: Polufinala SP u košarci
Portal AnalitikaIzvor

Ključni igrači Srbije Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica su u izvanrednoj formi a ono što je najbitnije u timu postoji nevjerovatan timski duh i hemija. Teodosić igra u životnoj formi, vrlo racionalno, bez ishitrenih šuteva, podređen kolektivu, dok je mladi Bogdanović dokazao da je najperspektivniji mladi igrač u Evropi. Naravno, najzaslužniji za ovakav rezultat srpske reprezentacije je Saša Đorđević koji je u potpunosti opravdao poziv za selektora.

Šta tek reći za Nemanju Bjelicu i njegov učinak protiv Brazila: 8 poena, 8 skokova, 5 asistencija i jedna ukradena lopta. I što je najvažnije: srpski tim je sa njim dobio veliku raznovrsnost u napadačkim akcijama, jer momak može da igra gotovo jednako dobro na poziciji “tri” i četiri” a, kad je potrebno, može i da prevede loptu i organizuje napad poput pjela. Bjelica je potpuno sazreo kao igrač u Fenerbahčeu kod Željka Obradovića i njegov učinak će biti još veći imajući u vidu da može da igra čak tri pozicije u timu.

Francuska reprezentacija je aktuelni prvak Evrope ali im zbog izostanka Tonija Parkera, Joakima Noe i Dekoloa nijesu davane neke velike šanse. Ipak nakon tijesne pobjede protiv Hrvatske, Francuzi su u četvrtfinalu  impresionirali košarkaški svijet pobijedivši domaćina Španiju - već viđenog svjetskog prvaka. Boris Dijao i Batum igraju odlično, a posebna iznenađenja su odlični učinci mladih Furnijea i centra Goberta (13 p, 9 sk, 2 bl) koji je potpuno nadigrao braću Gasol.

Prognoza Portala Analitika je pobjeda srpske reprezentacije. Iako očekujemo neizvjestan meč sa malim brojem koševa, vjerujemo da Francuska neće moći da ponovi meč sa Španijom. Ključ pobjede srpske reprezentacije leži u sprječavanju ofanzivnog skoka i brze trancizije francuske reprezentacije.

Kvota 1.9

SAD – LITVANIJA H2 (+26.5)

Nakon što su na Olimpijadi u  Londonu nastupili u najjačem mogućem sastavu, Amerikanci su za Svjetsko prvenstvo ipak odabrali manje atraktivan tim. Bez, Djuranta, Džejmsa i Entonija, Amerikanci ne djeluju toliko atraktivno i moćno ali to im nije smetalo da počiste svoje protivnike sa prosječnih 30 poena razlike.

Posebno su impresionirali u četvrtfinalnom meču sa Slovencima kojima su dali nestvarnih 119 poena.

U timu dominiraju Dejvis (18p, 7sk) , Tomson (12 p, 8sk) a posebno je impresivan Farid (13p, 9sk) sa svojim gotovo nevjerovatnim atletskim sposobnostima. Nekadašnji MVP NBA lige plej Derek Rouz još uvijek traži pravu formu.

Ipak, izabranici Majka Kžiževskog nijesu impresionirali košarkaše stručnjake. Zamjera im se da se previše oslanjaju na fizičku dominaciju a ne toliko na šeme u napadu. Ipak, fizička premoć nad ostalim ekipama je toliko izražena da taktika “trči i šutiraj”, kombinovana sa odličnim ofanzivnim skokom daje rezultate.

Litvanci su prava košarkaška nacija i nikad ne razočaraju na velikim takmičenjima. Bez svojih zvijezda Klejze i Kalnijetisa Litvanci su ostvarili svoj cilj plasiravši se među četiri najbolje ekipe. U timu su odskočili Seibutis (10.3p  i 3 as) i mlada NBA zvijezda Valančjunas (13p, 9sk) ali je kolektivna, atipična košarka glavni adut Litvanaca.

Ključ za egal meč, koji je po nama moguć, leži u zaustavljanju ofanzivnog skoka u napadu Amerikanaca. Ako Valančjunas i Lavrinović zaustave Farieda i Dejvisa vjerovatan je čak i neizvjestan meč.

Prognoza Portala Analitika je da će Litvanija izgubiti manje od 26 poena.

Kvota 1.9

N.Z
Portal Analitika