Politika

MARKOVIĆ: Ustavni sud i sudska vlast različito tumače ustavne žalbe

markovic1407
U
Crnoj Gori je evidentan nesporazum na relaciji Ustavni sud - sudska vlast, uzrokovan različitim tumačenjima ustavne žalbe, kazao je ministar pravde Duško Marković na okruglom stolu povodom izrade Nacrta zakona o Ustavnom sudu Crne Gore.

MARKOVIĆ: Ustavni sud i sudska vlast različito tumače ustavne žalbe
Portal AnalitikaIzvor

On je kzao da je Akcionim planom za Pogavlje 23 je prepoznata potreba unapređenja Zakona o Ustavnom sudu u dijelu postupka po ustavnoj žalbi i djelotvornosti donijetih odluka Ustavnog suda.

Marković je naglasio da Nacrt zakona sadrži alternativu kojom se predlaže izuzetak u pogledu dejstva odluke Ustavnog suda kojom se utvrdi da je pravosnažnom sudskom odukom povrijeđeno ljudsko pravo ili sloboda zajemčena Ustavom.

„Alternativom se predlaže da kada Ustavni sud usvoji ustavnu žalbu i konstatuje povredu prava, da će se ponoviti sudski postupak, osim u slučajevima kad to nije moguće. Upravo ovom alternativom se želi prevazići postojeća polemika između Vrhovnog suda i Ustavnog suda u odnosu na važeće zakonsko rješenje da odluka Ustavog suda ukida i pravosnažnu sudsku odluku“, kazao je Marković.

Marković je kazao da je u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku predviđeno da odluka Ustavnog suda kojom se konstatuje povreda Ustavom zagarantovanog prava ili slobode predstavlja osnov za ponavljanje postupka po službenoj dužnosti.

Ministar pravde je dodao da Nacrt zakona sadrži odredbe koje imaju za cilj jačanje finansijske nezavisnosti Ustavnog suda, kojima se predviđa samostalno raspolaganje finansijskim sredstvima određenim u Budžetu. Značajna novina zakona su i odredbe kojima se propisuju razlozi za izuzeće sudije Ustavnog suda, čiji je cilj jačanje nepristrasnosti prilikom donošenja značajnih odluka.

Portal Analitika