Politika

Žan-Klod Junker predstavio novi sastav Evropske komisije

1009klod
N
ovoizabrani predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predstavio je u srijedu novi sastav Evropske komisije koji se drastično razlikovati od starog ne samo po sastavu, već i po strukturi portfelja.

Žan-Klod Junker predstavio novi sastav Evropske komisije
Portal AnalitikaIzvor

Umjesto dosadašnja četiri ravnopravna potpredsjednika Komisije sada ima samo jedan ato je Frans Timermans, bivši šef holandske diplomatije.

Junker je imenovao I četiri super-potpredsjednika bez portfeja sa zadatkom da nadziru komesare čiji se mandati prepliću.

To su bivši premijeri Finske i Latvije Jirki Katanien i Valdis Dobrovskis, i bivši premijeri Estonije i Slovenije Andrus Ansip i Alenka Bratušek.

Podpresjednica je Federika Mogerini, novoizabrana šefica diplomatije EU.

- Želio sam da prevaziđem bunker mentalitet i ustanovim novi način kolaborativnog rada – rekao je Junker, objašnjavajući izmjene u strukturi EK. Komesarjat za energetiku je od sad direktorat za energetsku uniju.

Funkcija komesara za ekonomska pitanja povjerena je francuskom socijalisti Pjeru Moskoviciju.

Analitičari procjenjuju da će nova Junkerova komisija biti pod jakim uticajem Berlina, jer praktično preslikava veliku koaliciju demohrišćana i socijalista u Njemačkoj.

U sastavu Komisije biće devet žena, što je minimum koji je EP postavio da bi odobrio kandidate.

Parlament će tokom ovog i sljedećeg mjeseca po komitetima saslušavati buduće komesare, a o njima će glasati na plenarnoj sjednici krajem oktobra.

Austrijanac Johanes Han će u novom sastavu Evropske komisije zamijeniti dosadašnjeg komesara za proširenje Štefana Filea, saopštio je Junker.

Han će biti Evropski komesar za susjedsku politku i pregovore o pridruživanju a dužnost će preuzeti 1. novembra, nakon što imenovanje potvrdi Evropski parlament.

On je do sada obavljao funkciju komesara za regionalnu politiku.

Portal Analitika