Politika

VUJOVIĆ: Mišljenje DRI je uslovno zbog tehničkih neusaglašenosti

vlaadoSNP1009
D
irektor SNP-a Vladimir Vujović kazao je u izjavi za Portal Analitika da u izvještaju Državne revizorske insistucije o godišnjem finansijskom izvještaju  SNP-a nema nikakvih materijlno značajnih grešaka i nepravilnosti, već da je uslovno mišljenje DRI-a na poslovanje SNP-a posljedica tehničkih neusaglašanosti.

VUJOVIĆ: Mišljenje DRI je uslovno zbog tehničkih neusaglašenosti
Portal AnalitikaIzvor

DRI je dala uslovno mišljenje na finansijske iskaze SNP-a za prošlu godinu a kako se navodi u obrazloženju izvještaja objavljenog na sajtu DRI, revizijom su utvrđene nepravilnosti koje se odnose  na neevidentiranje prihoda i rashoda po osnovu izbornih kampanja u godišnjem finansijskom izvještaju za 2013. godinu.

Vujović ipak tvrdi da je u pitanju dilema da li da evidencija prihoda i rashoda sa posebnih, odnosno izbornih računa treba da bude dio godišnjih finansijkih izvještaja.

- Odgovorno tvrdim da u Izvještaju o reviziji godišnjeg finisijskog izvještaja SNP-a za 2013 godinu ne postoje materijalno značajne graške niti značajna odstupanja kod prezentiranja godišnjeg izvještaja Državnoj revizorskoj insistuciji. Kad pogledate taj izvještaj, koji je izuzetno korektno odrađen, vidjećete da nijedan segment poslovanja ne trpi zamjerku izvršene revizije. Mišljenje je uslovno zbog nekih tehničkih gešeka i ne može ići dalje od konstatacije da ne postoje materijalna odstupanja – rekao je Vujović za Portal Analitika.

Vujović je Portalu Analitika stavio na uvid detalje iz mišljenje DRI koje idu u prilog njegovim tvrdnjama.

- „Podnosilac izborne liste je u Izvještaju tačno iskazao iznos prikupljenih i utrošenih sredstava za finansiranje izborne kampanje“. „Podnosilac izborne liste je troškove iskazane u Izvještaju pravdao vjerodostojnom dokumentacijom“. „Podnosilac izborne liste je prikupljena sredstva koristio za finansiranje troškova izborne kampanje iz člana 9 Zakona“ – navodi se u izvještaju.vladao1009sredina

Direktor SNP-a navodi da je na osnovu toga jasno da SNP ne krije nikakve prihode.

- Napominjemo da je DRI izvršila reviziju Izvještaja o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava za izbornu kampanju na lokalnim izborima u Mojkovcu, Petnjici i  Cetinju održanih 16.11.2013. godine, i izvještaje o reviziji objavila na zvaničnom sajtu DRI. Tako da je potpuno jasno da SNP ne da nije krila bilo kakve prihode, već je djelovala na način koji je od strane Državne revizorske institucije ocijenjen  pozitivno u revizijama koje su vršene nad finansiranjem naših izbornih kampanja – rekao je Vujović i istakao da je to dilema koju treba da otkloni Ministarstvo finansija.

- Već nekoliko godina postojala je opšta dilema da li da evidencija prihoda i rashoda sa posebnih, odnosno izbornih računa treba da bude dio godišnjih finansijkih izvještaja imajući u vidu činjenicu da saglasno članu 25 Zakona o finansiranju političkih partija, DRI vrši reviziju Izvještaja o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava za izbornu kampanju sa svom pratećom finansijkom dokumentacijom. Svi izvještaji koje je Socijalistička narodna partija podnijela u prethodnoj godini, a vezani su za održane lokalne izbore, pozitivno su ocijenjeni od starne Drzavne revizorske institucije – navodi Vujović.

Zakonska obaveza da DRI vrši reviziju konsolidovanih finansijkih izvještaja, kako je precizirao, utvrđena je tek 2014. godine i to članom 29 Zakona o finansiranju političkih partija, pa time i obaveza partija da u poslovnim knjigama vrši evidentiranje prihoda i rashoda za redovno poslovanje i za izborne kampanje i da u Godišnjem finansijskom izvještaju iskazuje ukupne prihode i rashode.

- Potpuno je jasno, a to je stanovište i Državne revizorske institucije da su primjedbe iskazane na račun Socijalističke narodne partije formalnog karaktera, odnosno da je naše finansijsko  poslovanje organizovano na način da nije bilo materijalnih propusta – poručio je direktor SNP-a.

Vujović je napomenuo da je na adresu DRI poslao pismo 12. avgusta u kojem navodi da će naknadno evidentirati sve transkacije, kako one koje se odnose na redovno poslovanje tako i na one koji se odnose na izborne kampanje.

 

B.K.

Portal Analitika