Društvo

Stručno osposobljavanje: Prijave poslodavaca od 15. septembra

1009kurpejovic
J
avni poziv poslodavcima da se uključe u Program stručnog osposobljavanja osoba sa stečenim visokim obrazovanjem objavljen je danas, a to mogu učiniti od 15. septembra do 15. oktobra.

Stručno osposobljavanje: Prijave poslodavaca od 15. septembra
Portal AnalitikaIzvor

U Crnoj Gori treći put će biti realizovan Program stručnog osposobljavanja osoba sa stečenim visokim obrazovanjem.

Poslodavci privatnog i javnog sektora prijavu podnose od 15. septembra do 15. oktobra. Mogu se prijaviti državni organi-institucije nadležne za poslove obrazovanja, zdravstva, policije, vojske i kulture, privredna društva u većinskom državnom vlasništvu, kao i javne službe čiji je osnivač opština.

Korisnici za obavljanje stručnog osposobljavanja podnose prijavu na Portal elektronske uprave  od 15. oktobra do 15. novembra.

Pravo na stručno osposobljavanje imaju osobe sa stečenim visokim obrazovanjem koje nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Rukovodilac tima za praćenje realizacije projekta Mubera Kurpejović kazala je Pobjedi da je, prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje na dan 31. avgust, bilo 2.482 osoba sa stečenim visokim obrazovanjem, bez radnog iskustva u nivou visokog obrazovanja.

“Na osnovu dosadašnjeg iskustva u realizaciji Programa očekuje se da će se broj potencijalnih učesnika Programa, po objavljivanju javnog poziva, povećati”, rekla je ona.

Kurpejović je navela da je Ministarstvu prosvjete, odnosno ENIC centru, od početka godine zaključno sa 9. septembrom, podnešena 1.243 zahtjeva za priznavanje stranih obrazovnih isprava.

Na Univerzitetum Crne Gore, tokom studijske 2013/2014. godine, diploma visokog obrazovanja na osnovnim studijama steklo je 1.918 osoba.

“Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija kojima će odgovoriti tržištu rada. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, sa kojim se susrijeće čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike”, podsjetila je Kurpejović.

Izvor: Pobjeda
Foto: rtcg.me

Portal Analitika