Svijet

Putin i Porošenko ponovo razgovarali

1009putinporosenko
R
uski predsjednik Vladimir Putin rekao je ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku da želi da se pronađe rješenje za sukob u Ukrajini.

Putin i Porošenko ponovo razgovarali
Portal AnalitikaIzvor

Dvojica lidera sukobljenih država su u telefonskom razgovoru došli do saglasnosti da je neophodno brzo smirivanje tenzija.

Do ovog razgovora, jednog od mnogih između dva lidera u poslednje vrijeme, dolazi u atmosferi održavanja krhkog primirja između snaga Kijeva i proruskih aktivista, uprkos sporadičnim okršajima.

Putin i Porošenko su istakli koliko je značajno da obije strane u konfliktu nastoje da obezbijede trajno primirje, stoji u saopštenju Kremlja.

Napominje se i da su dvojica predsjednika razgovarala o ekonomskim odnosima između dvije zemlje koji su opali na najniže grane otkad je izbila kriza.

Članice EU će sjutra ponovo razgovarati o tome kada da primjene nove sankcije protiv Rusije, saopštili su zvaničnici Unije. Među članicama je došlo do nesuglasica oko toga u kolikoj mjeri uvođenje ovih sankcije treba da zavisi od prekida vatre u Ukrajini.

U principu je dogovoreno da nove sankcije budu uvedene u ponedjeljak, ali je po riječima Hermana van Rompeja, predsjednika Evropskog savjeta, "EU spremna da djelimično ili u cjelini preispita usvojeni paket u zavisnosti od razvoja situacije na terenu".

Među protivnicima uvođenja novih sakcija prednjačila je Finska. Na kraju su Finci ipak glasali za sankcije, ali tek nakon dogovaranja mehanizma za njihovo ukidanje ako se primirje u Ukrajini održi i počnu pregovori o trajnom miru.

B92

Portal Analitika