Politika

Ne postoji zasićenje od proširenja EU

cg-luksic
N
a svakoj državi je da sprovodi reforme na putu ka Evropskoj uniji (EU) i bude ocjenjivana na osnovu individualnih napora i rezultata, kazao je ministar za pitanja EU, Peter Fridrih, navodeći da ne postoji postoji zasićenje od proširenja Unije.

Ne postoji zasićenje od proširenja EU
Portal AnalitikaIzvor

Fridrih, koji je i ministar za pitanja međunarodne poslove njemačke pokrajine Baden Virtemberg, razgovarao je danas sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija, Igorom Lukšićem.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Ministarstva, izrazili zadovoljstvo intenzitetom političkih odnosa dvije države, kao i odnosima Crne Gore i pokrajine Baden Virtemberg, posebno u oblastima unutrašnjih poslova i pravde.

„Ocijenili su da su sveukupni politički odnosi veoma dobri, i da jačanju odnosa sa ovom pokrajinom i drugim njemačkim pokrajinama doprinosi i jačanje naše diplomatske mreže“, kaže se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Apostrofiran je i, kako se dodaje, značaj nedavno održane konferencije o zapadnom Balkanu, koja je potvrdila interes Njemačke za ovaj region, kao i predstojeće regionalne konferencije koje se organizuje u Crnoj Gori.

Fridrih je kazao da, iako je vanjska politika u nadležnosti savezne vlade, pokrajina Baden Virtemberg, će u okviru svojih mogućnosti, nastaviti da pruža podršku procesu evropske integracije Crne Gore.

On je predstavio i mogućnosti za saradnju u okviru strategije za Dunav, ali i iskazao interes za jačanje bilateralne saradnje u svim oblastima.

Lukšić je sagovornika upoznao sa aktuelnom fazom u integracionim procesima, i mogućnostima za jačanje saradnje u sferi ekonomije, uključujući obnavljanje saradnje u oblasti industrije kompanija iz Crne Gore sa kompanijama iz te njemačke pokrajine.

„Lukšić je predstavio mogućnosti za jačanje saradnje u oblasti investicija, a kao prvi korak prezentaciju mogućnosti za saradnju u Njemačkoj“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i predsjednik Privredne komore pokrajine Baden Virtemberg Petar Kulic, osim razgovora o jačanju saradnje u oblasti ekonomije, bilo je riječi o mogućnosti stručnog usavršavanja mladih ljudi iz Crne Gore u njemačkim kompanijama, imajujući u vidu tradiciju i iskustvo njemačke pokrajine u oblasti stručnog obrazovanja.

„Obostrano je konstatovano da u narednom periodu saradnju u različitim bilateralnim sferama treba potvrditi kroz potpisivanje memoranduma o saradnji“, naveli su iz Ministarstva.

 

 

Portal Analitika