Politika

KRIVOKAPIĆ: Nijesmo prevarili birače, skoro u potpunosti smo primjenili platformu ELPG (VIDEO)

sdpokoko0909
P
redsjednik SDP-a Ranko Krivokapić poručio je nakon današnjih sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora stranke da SDP nije prevarila birače time što je sklopila koaliciju sa DPS-om u Podgorici.

KRIVOKAPIĆ: Nijesmo prevarili birače, skoro u potpunosti smo primjenili platformu ELPG (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Krivokapić je istakao da su u pregovorima sa DPS-om oko vlasti u Podgorici skoro u potpunosti primjenili platformu Evropskog lica Podgorice osim u segmentu nestranačkog kandidata ističući da nijesu mogli da istraju na konceptu nestranačkog kandaita nakon sukoba u Pozitivnoj i povlačanja nosioca liste ELPG Dragana Bogojevića. Lider SDP-a je podsjetio da je "u pregovorima je došlo do sukoba u Pozitivnoj i SDP je uzela za pravo da odlučuje o potezima u Glavnom gradu samostalno".

- Nijesmo prevarili birače. Nijesmo mi krivi za nemogućnost opstanka ELPG, nijesmo izazvali sukobe u Pozitivnoj i nijesmo mogli da utičemo na nosioca liste. Naša odluka je odluka u trećem koraku, prethodna dva su odlučili drugi i u novim uslovima je ova odluka bila jedina moguća. Sa DPS-om sam u početku pregovarao u ime ELPG a ne u ime SDP-a. Kada sam rekao da je uslov koalicije sa DPS-om nestranački kadndidat to je bilo kada smo imali nestranačkog kandidata - profesora Bogojevića. Tada je postojala ELPG. U međuvrenenu su se desilie stvari koje bitno mjenjaju okolnosti. Postoje sukobi u Pozitivnoj i zbog toga je Bogojević saopštio da ne želi više da bude dio tog koncepta. Kada je nestoalo ELPG mi nijesmo imali nestranačkog kandaita i moramo ići na pregovore kao SDP – prokomentarisao je Krivokapić odgovarajući na pitanje novinara da li je "prevario birače time što je sklopio vlast sa DPS-om u Podgorici iako je u jednom trenutku obustavio pregovore sa tom strankom".

On je istakao da su iz SDP-a pojedinačno ostvarili platformu za koju se zalagala koalicija ELPG.

- SDP sada ostvaruje iste ciljeve koje je preuzela kao programsku osnovu ELPG. I već na sledećoj sjednici Vlade krećemo da obezbjedimo sredstva ze identifikacionu opremu. Mi smo skoro u potpunosti primjenili platformu ELPG iako na to nijesmo imali obavezu. Što se tiče nestranačkog kandidata, nijesmo mogli da nađemo već trećeg poslije dva koja nijesu više u igri – rekao je Krivokapić.sdp0909zasredinnu

Promjene kroz koncept koalicionog sporazuma: Krivokapić je istakao da kamapanja ELPG nije bila zasnovana na smjeni DPS-a već na tezi o promjenama.

- Te promjene kroz ovakvu koncepciju koalicionog sporazuma mi ostvarujemo. I u vladavini prava i u preispitivanju ugovora, reviziji poslovanja, kadrovskom diskontinuitetu i ugovorima koji će se ponovo morati preispititvati - i o "Carinama" i KAP-u. Sve će vam biti stavljeno na uvid da vidite što nas obavezuje - rekao je predsjednik SDP-a.

Krivokapić je naveo da je razlika sa DPS-om bilo i da će ih biti i da su one dio logike koalicije.

- Razlika je bilo i razlika će biti. Da bi se te razlike umannjile postignut je dogovor sa predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem da otvorimo pitanje remodeliranja državne koalicije u godini evroatlanskog izazova za Crnu Goru. Moramo sarađivati da bi bilo više onih koji podržavaju naše programske ciljeve – kazao je lider SDP-a i poručio da će odnos SDP-a i opozicije biti kao i do sada uz "principijelnost i saradnju".

Glavni odbor SDP-a dao je danas saglasnost i na dva koaliciona sporazuma u Rožajama sa Bošnjačkom strankom i Plavu sa BS i Socijalističkom narodnom partijom SNP. Četiri odbora koja je razmatralo Predsjedništvo stranke su Podgorica, Bar, Bijelo Polje i Pljevlja i GO je jednoglasno dao saglasnost, osim u jednom slučaju, na kolaicioni sporazum sa DPS-om u ta četiri grada. Protiv sklapanja koalicije sa DPS-om u bio je Džavid Šabović.

Krivokapić je saopštio da dogovori oko formiranja koalicije u Kolašinu ostaje otvoreno pitanje.

- Kolašin ostaje kao jedino otvoreno pitanje. Sjednica u tom gradu bi trebalo da se održi 19. septembra i naravno da je na opštinskim organima da rješavaju to pitanje - kazao je Krivokapić.

Komentarišući namjeru lidera Demokratskog fronta DF Miodraga Lekića da ne zakaže sjednicu skupštine Glavnog grada zbog postizanja koalicionog sporazuma DPS-a i SDP-a, Krivokapić je rekao da Lekića poznaje kao demokratu i da se nada da će prevladati njegova uloga predsjedavajućeg skupštine Opštine.

 

Portal Analitika