Zanimljivosti

Da li ćemo uskoro moći da usporimo starenje?

0909starenje
B
iolozi Univerziteta u Kaliforniji kažu da su pronašli način da uspore proces starenja “daljinskom” aktivacijom gena.

Da li ćemo uskoro moći da usporimo starenje?
Portal AnalitikaIzvor

Naučnici Instituta za molekularnu biologiju ovog instituta objavili su rad ovog mjeseca u kom stoji da su uspjeli da aktiviraju gen AMPK kod vinskih mušica, zahvaljujući čemu je njihov životni vijek produžen za oko 30 odsto.

Ovaj tretman mogao bi u budućnosti da se koristi i za produžavanje ljudskog životnog vijeka i sprječavanja raznih bolesti stimulacijom tog gena kod određenih organa.

Studija je otkrila da AMPK u ćelijama nervnog sistema i organima za varenje dovodi do njihovog sporijeg starenja.

Povećavanjem aktivnosti AMPK naučnici su omogućili ćelijama da odbace “otpad”, koji inače dovodi do starenja ćelije i njenog oštećenja tokom procesa starenja.

Dejvid Voker sa Univerziteta u Kaliforniji, jedan od autora ove studije, kaže: “Umjesto da proučavamo bolesti izazvane starenjem, poput Parkinsonove, Atkinsonove, kancera, šloga, kardiovaskularnih oboljenja ponaosob, smatramo da ćemo moći da utičemo na proces starenja u cjelini i spriječimo sam nastanak tih oboljenja”.

Na sajtu Univerziteta piše da su vinske mušice korišćene u studiji jer naučnici već dobro poznaju gene ovih insekata i uspćešno mogu da ih aktiviraju.

Izvor i foto: b92.net

 

 

Portal Analitika