Politika

Lukšić: Još posla do Brisela, među njima saniranje medijske scene

0909luksic
N
a putu ka Briselu, pred Crnom Gorom je još mnogo obaveza a među njima, šef diplomatije Igor Lukšić ističe izbor vrhovnog državnog tužioca, novi izborni ambijent i kako kaže, potpuno saniranje medijske scene. Na otvaranju Škole demokratskog rukovođenja, šef Delegacije Evropske unije u Podgorici Mitja Drobnič savjetuje da promjene počnu odmah iako proširenja neće biti u narednih pet godina.

Lukšić: Još posla do Brisela, među njima saniranje medijske scene
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora je uspješna evropska priča a ostvareni rezultati potvrđuju da smo lider u regionu, poručuje šef diplomatije Igor Lukšić. Podsjeća da smo otvorili 12 Poglavlja i napominje da je pred namam još mnogo posla.

“U kontekstu aktuelnih izazova, Vlada ulaže vidljive napore ali je jasno da ih je potrebno intezivirati”, ističe Lukšić.

Najviše je posla pri ispunjavanju najvažnijih i najtežih Poglavlja, 23-ojke i 24-orke. Lukšić navodi da sprovođenje Akcionih planova znači nastavak intenzivnog pregovaračkog procesa.

“Od posebne je važnosti kompletiranje tužilačke strukture odnosno izbor vrhovnog državnog tužioca za šta je potreban snažan politički dijalog i volja. Neophodno je potpuno saniranje medijske scene uz podršku predstavnice OEBS-a za medije što bi doprinijelo profesionalizaciji i uspostavljanju standarda. Takođe su potrebne dodatne aktivnosti na kompletiranju uslova za opšte prihvatljivi izborni ambijent poput pune implementacije izbornih zakona”, objašnjava Lukšić.

Šef Delegacije Evropske unije u Podgorici Mitja Drobnič ističe da će napredak u oblasti vladavine prava najviše približiti Briselu.

Drobnič kaže da su evropske integracije prije svega politički proces i da je za mnoge odluke neophodan politički konsenzus, prije svega u Parlamentu. Zato je potrebno da je Skupština stabilna da bi odgovorila zahtjevima tokom procesa, tačnije usvajanjem odgovarajućih zakona, naglašava Drobnič.

“U nekim bitnim oblastima, potrebna je 2/3 većina što jasno pokazuje da je konsenzus neophodan ali i zdrav i koristan za društvo u cjelini”.

Drobnič naglašava da ne bi trebalo da nas brine izjava novoizabranog predsjednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera da u narednih pet godina Unija neće primati nove članice.

“To nije loša i obeshrabrujuća poruka. Nije posrijedi promjena politike koju je prouzrokovao tzv. zamor od proširenja. To je samo činjenična ocjena zasnovana na vremenu koje zahtjeva ovaj složeni proces. Pregovori sa zemljama kandidatima sa Zapadnog Balkana biće nastavljeni i tokom mandata nove Komisije ali, da bi proces bio uspješan, reforme moraju već sada da se dese, ne za pet godina”, napomije Drobnič.

O procesu evropskih integracija biće detaljnije upoznati polaznici nove generacije Škole demokratskog rukovođenja koju čine 24 predstavnika parlamentarnih političkih partija, medija, državne uprave, sindikata i nevladinih organizacija.

Izvor: Antena M
Foto: novosti.rs

Portal Analitika