Svijet

Avion MH17 pogodili geleri rakete

0909mh17
H
olandski stručnjaci saopštili su da je avion Malezija erlajnsa MH17 pogođen tokom leta "brojnim objektima koji su probili avion velikom brzinom".

Avion MH17 pogodili geleri rakete
Portal AnalitikaIzvor

Kako javlja BBC, utvrđeno je da nema dokaza da je na pad aviona uticala ljudska ili tehnička greška.

Izvještač BBC-a sa lica mjesta javlja da dokazi pokazuju da je avion bio pogođen gelerima od rakete. Riječ je o projektilima koji su izlomil avion na komade, piše u prvom zvaničnom izvještaju holandskih stručnjaka.

"Let MH17 boinga 777-200 Malezija erlajnsa raspao se u letu, vjerovatno zbog strukturalnih oštećenja koja je izazvao veliki broj projektila velike snage koji su spolja pogodili letjelicu", naveo je holandski Istražni biro za bezbjednosti zadužen za istragu pada tog aviona.

Holandski vještaci, kako su i najavili, nisu naveli da li je avion na liniji Amsterdam - Kuala Lumpur oboren raketom, kao ni ko bi mogao da bude odgovoran za nesreću.

Avion Malezija erlajnsa sa 298 putnika i članova posade, koji je bio na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura, srušio se 17. jula u Ukrajini u blizini granice s Rusijom. Niko nije preživio, a polovina žrtava je iz Holandije.

"Preliminarni rezultati istrage ukazuju da je razlog pada aviona došao spolja. Biće potrebna dodatna istraga kako bi se sa većom preciznošću utvrdio uzrok nesreće. Odbor za bezbjednost vjeruje da će dodatni dokazi biti dostupni istražiteljima u predstojećem periodu", rekao je danas šef tog odbora Tjibe Justra. Konačni izvještaj očekuje se u roku od jedne godine od nesreće.

Zbog sukoba na terenu, istražitelji nijesu posjetili mjesto pada aviona, već su proučavali fotografije, zapise rada s "crnih kutija" - registratora podataka o letu i radu ključnih uređaja aviona i registratora razgovora u pilotskoj kabini, koji nijesu pokazali da je bilo ma kakvih tehničkih problema, niti vanredne situacije.

"Forenzička istraga će biti sprovedena ukoliko olupina bude mogla da se izmjesti iz područja sukoba u Ukrajini", objašnjava se u izvještaju.

Odmah nakon pada aviona uslijedile su oštre razmjene optužbe između Kijeva i proruskih pobunjenika o tome ko je odgovoran za pad aviona.

Jedan od lidera proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine rekao je i danas da pobunjenici, optuženi za obaranje malezijskog aviona u julu ove godine, ne raspolažu oružjem kojim bi mogli da obore jedan boing.

"Mogu da kažem samo jednu stvar: mi prosto nemamo tehničku opremu koja može da obori jedan boing, pa ni taj malezijski avion", rekao je ruskoj agenciji Interfaks premijer samoproglašene Republike Donjeck Aleksandar Zaharčenko. Katastrofa aviona sa leta MH17 nad istočnom Ukrajinom druga je tragedija kompanije "Malezija erlajns" posle misterioznog nestanka aviona na letu MH370 u martu ove godine.

B92

Portal Analitika