Politika

MARIĆ: Situacija gdje Lekić neće da sazove sjednicu nije normativno predviđena

cg_maric_0307
S
ituacija gdje najstariji odbornik kao predsjedavajući neće da sazove sjednicu usljed sumnji u političku korupciju i omogući konstituisanje gradskog parlamenta nije normativno predviđena, a moje mišljenje je da i ne treba biti, kazao je u izjavi za Portal Analitika Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje.

MARIĆ: Situacija gdje Lekić neće da sazove sjednicu nije normativno predviđena
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Demokratskog fronta DF Miodrag Lekić kazao je neće zakazati sjednicu podgoričkog parlmenta na kojoj bi trebalo da bude konstituisana vlast DPS-a i SDP-a, zbog sumnje da je ta koalicija sklopljena političkom korupcijom.

Marić je kazao da domet poslovničke norme je ograničen, ona daje procesni i građanski okvir, a suštinom i sadržajem je pune političari.

- Ovo je još jedna lekcija koja govori o neizvedenosti izbornog sistema, kao i sistema lokalne samouprave široko otvorenih i za političku korupciju, ali i za političku opstrukciju, naveo je Marić.

Prema njegovim riječima, za sada su svi normom predviđeni uslovi u Glavnom gradu ispunjeni, konstitutivna sjednica je zakazana u potrebnom roku, počela verifikacijom odborničkih mandata i prekinuta zbog činjenice da u tom trenutku niko od političkih subjekata nije imao potrebnu većinu za izbor predsjednika Skupštine Glavnog grada čijim izborom bi trebalo da bude okončana konstitutivna sjednica.

- Ovdje već ulazimo na teren politike i njene mogućnosti da kroz normom propisanu proceduru artikuliše volju političke većine. Sa druge strane imamo mogućnost opstrukcije političke manjine usljed sumnje u legitimitet formirane većine kroz činjenicu da je najstariji odbornik, aktuelni predsjedavajući konstitutivnom sjednicom, iz redova opozicije, rekao je Marić.

On je podsjetio da Zakon o lokalnoj samoupravi u članu 45a propisuje da prvu sjednicu novoizabrane skupštine saziva predsjednik skupštine iz prethodnog saziva, najkasnije u roku od 30 dana od dana održavanja izbora, ta da ukoliko se sjednica skupštine ne sazove u predviđenom roku sjednicu će sazvati Vlada.

- Poslovnik Skupštine Glavnog grada u članu 3 razrađuje ovu zakonsku normu i precizira da se saziv na prvu sjednicu dostavlja novoizabranim odbornicima narednog dana od dana podnošenja izvještaja Izborne komisije Glavnog grada o sprovedenim izborima, a sjednica se održava najkasnije 5 dana od dana upućivanja saziva odbornicima.

Kao obaveza se utvrđuje i to da se uz saziv na prvu sjednicu odbornicima dostavlja Statut Glavnog grada, Odluka o obrazovanju radnih tijela Skupštine i Poslovnik Skupštine. Sve ovo u cilju pune obavještenosti odbornika o svojim pravima i obavezama.

Poslovnik u članu 4 propisuje da prvom sjedniom predsjedeva najstariji odbornik do izbora predsjednika Skupštine Glavnog grada, zaključio je Marić.

 

Portal Analitika