Svijet

Cijene kuća u Španiji porasle poslije šest godina

0809barcelonaok
C
ijene kuća u Španiji porasle su u drugom tromjesečju prvi put u zadnjih šest godina, pokazali su danas objavljeni podaci državnog zavoda za statistiku, nadovezujući se na naznake oporavka četvrte po veličini ekonomije eurozone.

Cijene kuća u Španiji porasle poslije šest godina
Portal AnalitikaIzvor

U razdoblju od aprila do kraja maja cijene kuća porasle su 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prvom tromjesečju pale su 1,6 posto. Prethodno je rast cijena zabilježen u dalekom prvom tromjesečju 2008., pokazuju zvanični podaci.

Najviše su u drugom tromjesečju porasle cijene novoizgrađenih kuća, za 1,9 posto, dok su cijene 'starih' kuća uvećane 0,2 posto, što je ipak njihov najveći rast od četvrtog tromjesečja 2007.

Prema podacima specijalizovane internet stranice za nekretnine "Fotocasa.Es", cijene kuća pale su čak 43,9 posto otkad su u aprilu 2007. dosegle najvišu vrijednost od 2.952 eura po kvadratu, javlja Reuters.

Špansko tržište nekretnina urušilo se nakon međunarodne finansijske krize i gurnulo zemlju u dugotrajnu recesiju tokom koje je finansijski sektor bilježio visoke udjele nenaplativih kredita, a stope nezaposlenosti redovno su bile među najvišim u Europi, premašivši 25 posto.

U drugoj polovini prošle godine Španjolska je izašla iz recesije, a smanjuje se i udio nenaplativih kredita, koji je prema podacima centralne banke u maju pao na 13,1 posto.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) potvrdila je u danas objavljenom izvještaju da je zemlja "na putu oporavka", pripisujući ga fiskalnim i reformama u bankarskom sektoru i podršci Evropske centralne banke.

Španija je u januaru izašla iz 18-mjesečnog evropskog programa pomoći, koji je bio usmjeren na posrnuli finansijski sektor. Iskoristili su 41,3 milijarde od ukupno odobrenih 100 milijardi eura.

(SEEbiz)

Portal Analitika