Region

Slovenija obećala prodaju "Elana"

0809elanskijeok
S
lovenačko ministarstvo finansija potvrdilo je danas da je Evropskoj komisiji pismeno garantovalo da će preduzeće za proizvodnju sportske opreme i plovila "Elan" biti prodato do kraja godine. Iz dobijenog novca kompanija će državi vratiti i 10 miliona eura, koliko je primila za dokapitalizaciju prije nekoliko godina, kad se našla u teškoćama.

Slovenija obećala prodaju "Elana"
Portal AnalitikaIzvor

Zadnjih nekoliko mjeseci to je bio predmet spora Brisela i Slovenije. "Elan" i nakon više upozorenja državi nije vratio sredstva koja je Evropska komisija proglasila neopravdanom državnom pomoći, neprimjerenom s obzirom na evropska pravila o tržišnoj konkurenciji. Zbog toga je Brisel čak zahtijevao stečaj Elana, što se sad nastoji izbjeći najavama da će za njega ipak biti nađen strateški kupac, a novac državi na kraju biti vraćen.

Postupak prodaje Elana otvoren je od maja prošle godine otvoren, a proces transparentan s ciljem prodaje Elana uz istovremeno vraćanje državne pomoći, navelo je danas u saopštenju ministarstvo finansija, dodajući da se trenutno pregovara sa više potencijalnih kupaca, te da se vjeruje da će Elan biti konačno prodat pred kraj ove godine.

U Elanu koji se od lani nalazi na popisu 15 kompanija u većinskom vlasništvu države namijenjenih prodaji kažu da se njihovo poslovanje ove godine u odnosu na 2013. znatno popravilo. Prihodi su povećani za 19 posto, pa se vjeruje da će kraj godine dočekati bez gubitka.

Elan je lani proizveo 355.000 pari skija, a zajedno sa proizvodnjom snouborda drži osam posto tržišta programa opreme za zimske sportove u svijetu.

Elan zapošljava 530 ljudi. Prošle godine je ostvario 65 miliona eura prihoda, ali je poslovao s gubitkom.

(SEEbiz)

Portal Analitika