Politika

VUJOVIĆ: SDP će imati veliki problem da se opravda javnosti

0809Vujovicok
P
olitički analitičar Zlatko Vujović ocijenio je da je Socijaldemokratska partija (SDP), odlukom o formiranju postizborne koalicije sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) u Podgorici, značajno popravila svoju poziciju unutar koalicije.

VUJOVIĆ: SDP će imati veliki problem da se opravda javnosti
Portal AnalitikaIzvor

Vujović je u izjavi za Atlas TV kazao da je logično bilo očekivati da će doći do dogovora SDP-a i DPS-a, nakon što je propala ideja o formiranju manjinske vlasti u Podgorici sa opozicijom.

Kada je u pitanju raspodjela funkcija u Glavnom gradu, Vujović smatra da je SDP-u pripao izuzetno veliki procenat s obzirom da je ta partija ostvarila, kako je rekao, višestruko lošiji rezultat nego na prethodnim izborima.

“Sa tog aspekta oni mogu biti zadovoljni. Međutim, pitanje je da li će uspjeti da opravdaju jedan takav potez s obzirom da su kritikovali brojne anomalije koje vladajuća koalicija sprovodi – korupcija, zloupotreba resusra, izborne manipulacije. Mislim da će oni sad imati veliki problem da se opravdaju javnosti, opozicionim partijama za ovakvu odluku”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, lider SDP-a Ranko Krivokapić je pogriješio što se eksponirao u pregovorima kao ključna osoba koja odlučuje o svemu jer je praksa da opštinski odbori dogovaraju formiranje vlasti na lokalnom nivou.

“Krivokapić je na sebe preuzeo veliku odgovornost time što je pregovore uzeo iz nadležnosti opštinskih organa partije. Vidjeli smo da su manevri koje je Krivokapić preduzimao išli od toga da će isključivo razgovarati sa DPS-om, do toga da će pregovarati sa opozicijom. Na kraju , nakon neuspjelih pregovora sa opozicijom, dogovorili su se sa DPS-om i to po dosta dobrim uslovima u odnosu na to što su početne pozicije SDP-a, ako govorimo o raspodjeli funkcija”, istakao je Vujović.

On smatra da je SDP značajno popravio svoju poziciju unutar koalicije.

“DPS je bio doveden do ruba gdje je bilo za očekivati ulazak u dosta neizvjesni proces novih izbora kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou i jednostavno SDP je DPS bila slamka spasa i obratno”, dodao je Vujović.

Krivokapić je, dodaje on, pretrpio dosta štete za svoj autoritet, prije svega unutar političke partije, kao i prema drugim liderima opozicionih partija.

“On je u posljednjih godinu dana izgradio poziciju lidera koji je više lider nečega što nije vladajuća koalicija , a sada se vidjelo da od sve te jasno postavljene platforme prema DPS-u nije ostalo ništa. Na kraju se sve svelo na podjelu funkcija”, naglasio je Vujović.

Logično bi bilo, smatra Vujović, da predmet daljih razgovora predstavnika SDP-a i DPS-a bude dogovor o zajedničkom nastupu na narednim parlamentarnim izborima.

“Jedino na taj način SDP bi bio siguran da ova vratolomija neće ugroziti njihov parlamentarni status na narednim izborima ili još važnije njihov opstanak u vladajućoj koaliciji”, zaključio je Vujović.

Portal Analitika