Ostalo

Selekcija Crne Gore na Specijalnoj Olimpijadi u Belgiji

08evropskeigreantverpenok
U
periodu od 13.-20 septembra u Belgiji će se održati Specijalne Olimpijske evropske ljetnje igre 2014., na kojima će učestvovati i reprezentacija Specijalne Olimpijade Crne Gore.

Selekcija Crne Gore na Specijalnoj Olimpijadi u Belgiji
Portal AnalitikaIzvor

Na igrama će učestvovati 2024 sportista iz 58 zemalja Evrop i Azije koji će se takmičiti u 11 sportova. Reprezentaciju Specijalne Olimpijade Crne Gore na ovom prestižnom takmičenju predstavljaće šest sportista koji će se takmičiti u atletici (100m i bacanje kugle) i stonom tenisu, u muškoj i ženskoj konkurenciji.

-Treneri i sportisti su imali naporne pripreme i sa razlogom očekuju osvajanje medalja na Evropskim Specijalnim Olimpijskim Igrama "Antwerpen 2014". Specijalna Olimpijada (Special Olympics) je međunarodna neprofitna organizacija čiji je cilj  da pomogne djeci i odraslima sa teškoćama u intelektualnom razvoju da učestvuju kao produktivni i poštovani članovi društva u cjelini, nudeći im fer mogućnost da razvijaju i demonstriraju njihove vještine i talente kroz sport, treninge i takmičenja, kao i povećavanje javne svijesti o njihovim sposobnostima i potrebama. Po principima, Specijalna Olimpijada mora prevazići sve rasne, polne, religijske, nacionalne, geografske i političke barijere. Svaka osoba sa intelektualnom ometenošću ima priliku da učestvuje u aktivnostima Specijalne Olimpijade i da bude podstaknuta da postigne svoj pun potencijal, sa fokusom na prikupljanje što većeg broja sportista, ojačanjanju njihovih porodica i stvaranju društva bez barijera, gdje će svi biti jednaki, poštovani i prihvaćeni- saopštio je Portalu Analitika nacionalni direktor Specijalne Olimpijade Dejan Pančić.

Specijalna Olimpijada, s globalnim sjedištem u Vašingtonu, osnovana  je 1968 godine. Zakletva sportista Specijalne Olimpijade je "Dozvoli mi da pobijedim, ali ako ne mogu pobijediti, podrži me u mom hrabrom u pokušaju".

Danas se  u okviru Specijalne Olimpijade Internacional (SOI), koja je od 1988. godine postala pridruženi član Međunarodnog Olimpijskog Komiteta, takmiči 4,5 miliona sportista sa smetnjama i teškoćama u intelektualnom razvoju, i to od 8. godine starosti pa nadalje. Takmičenja se održavaju u 30 olimpijaskih sportskih disciplina i u preko 175 zemalja članica Specijalne Olimpijade Internacional.

Crna Gora je postala punopravni član Specijalne Olimpijade 2007 god. i od tada je pod vođstvom nacionalnog direktora organizovala veliki broj nacionalnih sportskih takmičenja i igara, a na međunarodnim turnirima, evropskim i svjetskim Igrama Specijalne Olimpijade, sa ponosom i uspjehom predstavljala Crnu Goru.

Portal Analitika