Politika

Nuhodžić: Odbor razmatra da li su vehabije prijetnja Crnoj Gori

okmevludinNuh809
D
ržavni organi i ukupno društvo moraju biti efikasniji u vezi sa pitanjem ekstremnih vehabijskih grupa u Crnoj Gori, a u akciju protiv radikalnog vehabizma neophodno je da se uključe svi od porodice do medija, ocijenio je u izjavi za Minu, predjsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić.

Nuhodžić: Odbor razmatra da li su vehabije prijetnja Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, niko ne može kršiti zakon, a štiti se i zaklanjati se iza svog doživljaja vjere.

- U akciju protiv radikalnog vehabizma neophodno je da se uključi više činilaca - porodica, vjerska zajednica, škola, mediji, dakle najšire društvo. I tako će se najefikasnije smanjiti mogućnost uticaja vjerskog ekstremizma kod mladih ljudi, a on uglavnom kod njih nalazi najbolje uporište - rekao je Nuhodžić agenciji Mina.

On je kazao da će Odbor razmatrajući redovni Izvještaj o radu Agencije za nacionalnu bezbjednost za prošlu godinu na sjednici 29. septembra, u okviru posebnog dijela o vjerskom ekstremizmu razmatrati i pitanje ekstremnih vehabijskih grupa u Crnoj Gori, a povodom ratnih događaja u Siriji i Iraku, hapšenja radikalnih Vehabija na Kosovu i u Bosni.

Nuhodžić je objasnio da će Odbor razmatrati Izvještaj kako bi dobio odgovor na pitanja o aktivnostima ovih grupa na vrbovanju ljudi i odlazaka na ratišta u Siriji i Iraku i njihovom povezanošću sa radikalnim grupama u regionu, kao i bezbjedonosnim rizicima njihovog djelovanja po Crnu Goru.

- Državni organi moraju biti efikasni u svom djelovanju kada je u pitanju ovaj radikalizam - rekao je Nuhodžić.

Upitan da prokomentariše činjenicu da se ponovo otvara pitanje teritorijalne autonomije Sandžaka, Nuhodžić je rekao da tu ideju doživljava kao nacionalni romantizam i da je siguran da ta priča nema prođu u Crnoj Gori kada su u pitanju Bošnjaci i Muslimani. On je ocijenio da su Bošnjaci i Muslimani potvrdili posvećenost Crnoj Gori kao matičnoj državi glasajući u gotovo apsolutnom broju za njenu nezavisnost.

Nuhodžić smatra da i danas, bez obzira na političku opredijeljenost Muslimana i Bošnjaka, ta ideja nema njihovu podršku, iako je nuđena od jednog broja intelektaulaca i političkih mislećih Bošnjaka kao alternativa referendumu, ali nije dobila podršku u Crnoj Gori.

- Oni su se opredijelili za građansku Crnu Goru koja je i Ustavom definisana kao takva, a Muslimani i Bošnjaci kao narod u građanskoj i demokratskoj Crnoj Gori i zato oni ne vide potrebu za novom teritorijalnom organizacijom i pozicioniranjem - rekao je Nuhodžić.

On je istakao da su granice između Srbije, Crne Gore i Bosne, kao međunarodno priznatih država otvorene i nijesu problem za protok robe, ljudi, kapitala, odnosno uspješnim prekograničnim saradnjama. Na pitanje kako vidi poziciju Islamske zajednice u tom kontekstu, Nuhodžić je rekao da je ta vjerska zajednica u Crnoj Gori organizacija svih pripadnika islamske vjere i da njoj pripadaju islamski odbori u svim gradovima.

- To prepoznaju vjernici u u cijeloj Crnoj Gori i žele Islamsku zajednicu u Crnoj Gori, kao njihovoj državi, kao jedinstven organizacioni oblik svih pripadnika islamske vjere i ona uspješno obavlja tu funkciju i ne vidim nikakvu potrebu za nekim paralelnim, institucionalnim okvirom van Crne Gore - poručio je Nuhodžić.

On je istakao da se odnos između nacionalnog romantizma i vjerskog ekstremizma, na ovim prostorima često puta potvrdio i funkcionisao po principu spojenih sudova.

“Posljedice takvih djelovanja na prostoru Balkana su često bill ratovi i sukobi koji su dovodili, na žalost, do nacionalnih i vjerskih čišćenja. To iskustvo treba uvijek da nas opominje, da nam se takva prošlost nikada više ne desi”, rekao je Nuhodžić.

On je poručio da vjeruje da nacionalni romantizam i vjerski ekstremizam neće nikada više imati snage na ovim prostorima da dovedu do takvih posljedica.

“Ne treba ih potcjenjivati, na njih se mora primjereno reagovati državnom i društvenom akcijom”, zaključio je Nuhodžić.

Portal Analitika