Zanimljivosti

Hoking: "Božja čestica" bi mogla da uništi svijet

als
"Na vrlo visokim nivoima energije Higsov bozon mogao bi da uzrokuje naglu propast prostora i vremena, a mi ne bismo ni primjetili da se to događa," smatra slavni profesor Stiven Hoking.

Hoking: "Božja čestica" bi mogla da uništi svijet
Portal AnalitikaIzvor

Hokingova izjava uznemirila je naučnike, prenosi Dejli Mejl, ali za sada vjerovatnoća za takvu katastrofu je vrlo mala pošto još nije napravljen dovoljno veliki akcelerator (LHC). Higsov bozon otkriven je 2012. godine u švajcarskom CERN-u.

"Božja čestica", koja daje oblik i dimenzije svemu što postoji, mogla bi da pruzrokuje "katastrofalni raspad vakuuma", kada bi naučnici uspjeli da je podvrgnu ekstremnim uslovima.

Hoking je o Higsovom bozonu ovog puta pisao u predgovoru svoje nove knjige "Starmus", koja je kolekcija predavanja naučnika, astronoma i laika, među kojima su i Nil Armstrong, Baz Oldrin, gitarista grupe Queen Brajan Mej...

Profesor Hoking je napisao: "Higsov bozon ima tu zabrinjavajuću osobinu, mogao bi da postane meganestabilan na energijama iznad 100 milijardi giga-elektron-volta (GeV). Ovo bi moglo da znači da bi svemir mogao da doživi potpuni raspad vakuuma, dok bi se mehur pravog vakuuma kretao brzinom svjetlosti. To bi moglo da se desi svakog trenutka, a mi ne bismo ni znali za to."

Hoking je sarkastično nastavio: "Akcelerator čestica koji bi mogao da dostigne 100mlrd GeV morao bi da bude veći od Zemlje, a čini mi se da njegovo finansiranje u ovom ekonomskom trenutku nije vjerovatno."

Portal Analitika