Politika

DPS i SDP formirali koaliciju u Podgorici: Stijepović gradonačelnik, Suhih predsjednik SO

1705migoPOCETNA
G
radski odbori Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, večeras su donijeli  odluke o formiranju postizborne koalicije u Podgorici. DPS je jednoglasno na gradskom odboru predložila Slavoljuba Stijepovića za gradonačelnika Podgorice, dok je SDP za funkciju Predsjednika Skupštine Glavnog grada jednoglasno predložila Đorđa Suhiha, navodi se u zajedničkom saopštenju Odbora DPS i Odbora SDP Glavnog grada.

DPS i SDP formirali koaliciju u Podgorici: Stijepović gradonačelnik, Suhih predsjednik SO
Portal AnalitikaIzvor

Gradski odbori DPS i SDP, kako su saopštili nakon večerašnjih sjednica, su uvjereni da je postignut politički dogovor koji će osigurati dugoročnu političku stabilnost i predstavljati podsticaj za dalje integracione procese Crne Gore, kao i za ukupni ekonomski i društveni razvoj.

- Nakon održanih lokalnih izbora koalicioni partneri su postigli visok stepen saglasnosti oko ključnih političkih principa na kojima će funkcionisati nova gradska vlast, koji su naknadno precizirani i konkretizovani u sporazumu o saradnji dvije partije. DPS i SDP su zahvalni građanima Podgorice na strpljenju i razumijevanju koje su imali za nešto duži period od uobičajenog za postizanje sporazuma o saradnji i iskazuju punu spremnost da dinamičnom i kvalitetnom realizacijom izbornih programa nadoknade vrijeme koje je bilo potrebno da se postigne konačni dogovor. Sporazum u osnovi sadrži tri cjeline: političke, programske i kadrovske kriterijume za ispunjenje osnovnih ciljeva dvije partije koji se dominantno odnose na ostvarenje većeg kvaliteta života svih građana Podgorice i Crne Gore – navodi se u zajedničkom saopštenju OO DPS i OO SDP Podgorice dostavljenom Portalu Analitika.

Dalje se navodi da će DPS i SDP  nastaviti da afirmišu državni indetitet i tekovine 21. maja, da promovišu evropske i NATO vrijednosti, ulažu napore za uspostavljanje pune vladavine prava, kontinuirano sprovode reforme u sistemu Glavnog grada na principima lako dostupne, efikasne, profesionalne i  servisno orijentisane lokalne uprave.

- Koalicioni partneri će biti posvećeni unapređenju svih djelova Glavnog grada na pricipima održivog razvoja, vodeći računa o potrebama svih građana Podgorice.  Potpisnice sporazuma su uvažile specifičnost aktuelnih političkih prilika, ostvarene rezultate i iskustvo iz dosadašnje saradnje prilikom dogovora o raspodjeli funkcionerskih pozicija u sistemu gradske vlasti, pri čemu će isključivi kriterijumi za izbor kadrova biti stručne kompetencije i motivisanost za rad za javno dobro – poručili su iz DPS i SDP.

Po aneksu koalicionog sporazma u koji je Portal Analitika imao uvid SDP-u će osim predsjednika Skupštine Glavnog grada, pripasti i mjesto zamjenika gradonačelnika kao i mjesto glavnog administratora.

Od osam sekreterijata SDP-u će  pripasti čelno mjesto u Sekreterijatu za komunalane poslove i saobraćaj i u Sekreterijatu za socijalno staranje.

Kad su u pitanju agencije Socijaldemokratama će pripasti tržnice i pijace, Parking servis kao i čelno mjesto u JU KIC Budo Tomović i Narodnoj biblioteci „Radoslav Ljumović“.

SDP-u bi po ankesu sporazuma trebalo da pripadne i mjesto predsjednika Upravnog odbora u DOO Čistoća, DOO Zelenilo, Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice kao i mjesto predsjednika Upravnog odbora u „Muzeji i galerije“.

Prema sporazumu je utvrđeno da od ukupno 82 funkcije u organima Glavnog grada  SDP-u pripadne  18.

Portal Analitika