Svijet

Pristalice nezavisnosti Škotske po prvi put vode u anketama

0709skotskazastavaok
P
ristalice nezavisnosti Škotske po prvi put su preuzele vođstvo u anketama otkad je počela kampanja za referendum, javlja list “Sunday Times”.

Pristalice nezavisnosti Škotske po prvi put vode u anketama
Portal AnalitikaIzvor

Manje od dvije nedjelje uoči glasanja 18. septembra, anketa “YouGov” pokazuje da bi 51 posto ispitanika glasalo za nezavisnost Škotske, a protiv 49 odsto. Prije samo mjesec dana pristalice ostanka Škotske unutar Velike Britanije imale su prednost od 22 odsto, odnosno 61 odsto podrške objavio je Sunday Times. List nije objavio druge pojedinosti o anketi.

"YouGov anketa pokazuje da su nacionalisti dva boda u prednosti i da su spremni da pobijede na referendumu", navodi se u dokumentu.

Nakon što su istraživanja mjesecima pokazivala da će nacionalisti doživjeti poraz, novije ankete pokazuju smanjivanje razmaka do te mjere da se povećala stvarna mogućnost da bi zagovornici nezavisnosti Škotske pod vodstvom Aleksa Salmonda i njegove Škotske nacionalne stranke (SNP) mogli postići svoj cilj i raskinuti 307 godina dug savez s Engleskom.

U prethodnoj YouGov anketi od 1. septembra protivnici nezavisnosti Škotske vodili su za samo šest bodova, sa 53 odsto podrške.

(SEEbiz)

Portal Analitika