Politika

RAONIĆ: U Crnoj Gori nema odgovornih političkih elita

0709Raonic
B
lokada funkcionisanja lokalnih samouprava, vjerovatno odgovara nekim pojedincima, ali je ona više rezultat neodgovornosti političkih elita, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

RAONIĆ: U Crnoj Gori nema odgovornih političkih elita
Portal AnalitikaIzvor

Izvršni direktor GA, Boris Raonić je, komentarišiću situaciju u kojoj je pet opština bez vlasti, kazao da su posljednji izbori pokazali brojne manjkavosti u legislativi, ali i samoj političkom sviješću, na kojoj, kako smatra, treba raditi.

„Problem je što i dalje nemamo odgovorne političke elite, koje bi na identifikovani problem hitno reagovale, kroz čitav niz mjera“, rekao je Raonić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, očigledno je da treba ići u izmjenu zakonske regulative jer, kako je objasnio, istekom mandata gradonačelniku nema roka za izbor novog, „pa ova agonija će u nekim opštinama trajati i po čeitiri mjeseca“.

„Građani trpe jer se njihova izborna volja ne sprovodi, nema nove vizije razvoja grada, administracija je neefikasna“, kazao je Raonić.

On smatra da je najnormalnije bilo očekivati hitnu reakciju i započinjanje proces izmjena izbornog zakonodavstva, konkretno Zakona o izboru odbornika i poslanika.

„Prvenstveno zbog zloupotreba pravnih praznina Opštinske izborne komisije (OIK) Kolašin, trebalo bi hitno ići u izmjene po kojima bi se preciziralo da Državna izborna komisija preuzima nadležnosti OIK u slučaju zloupotreba ili neobavljanja dužnosti“, rekao je Raonić.

Takođe se, kako je dodao, moraju skratiti rokovi za izbor loklanih vlasti od trenutka verifikacije mandata.

Raonić je kazao da se blokada funkcionisanja lokalnih samouprava, koja je, kako smatra, rezultat neodgovornosti elita, najbolje u praksi ogleda u činjenici da nema novih razvojnih projekata, „po priznanju nekih od čelnih ljudi lokalnih samouprava“.

„To je ostavljeno po strani, a po srijedi je isključivo politička kombinatorika i trgovina“, ocijenio je Raonić.

On je kazao da su poslednji primjeri pet opština u kojima nije formirana vlast dokazi da je sistem državne uprave nedovršena priča, „to jest da je ogromna zavisnost od političkih previranja“.

„Kako to izgleda u sređenim društvima vidjeli smo kada u Belgiji godinu dana nije bilo vlasti, ali je sve funkcionisalo“, naveo je Raonić.

On je rekao da državna i lokalna uprava treba da dostignu nivo profesionalizacije i specijalizacije poslova, koji će nesmetano obavljati i pružati javne usluge.

„No, ovdje to djeluje nemoguće jer je ogromni dio administracije partijski i rođački zapošljavan i tu će biti dok su na vlasti oni koji su ih zaposlili. To vidimo na primjeru Rožaja“, ukazao je Raonić.

On smatra da je u Crnoj Gori problem što se kod građana to uzima kao prirodno stanje, niko u tome, kako je naveo, ne vidi problem, „pa su rijetki koji to ukazuju izolovani“.

„Veoma je bitno raditi i na promjeni svijesti građana. Tek tada će oni razumjeti poruke koje dobijamo iz Brisela i ovih dana iz Velsa“, kazao je Raonić.

On je rekao da će, dok se ne promijeni svijest kod građana, u Crnoj Gori dolaziti do situacije da postoje ogromne viškova zaposlenih u državnoj upravi, „pa onda naravno da nema novca za povećanje plata prosvjeti, zdravstvu ili za vrtiće“.

„Dok se ne izvrši pritisak sa evropskih adresa, imaćemo situacije da ni koji treba ovo da mijenjaju, poput državnog sekretara za ovu oblast, sjede na partijskim skupovima u danima kada upravo treba da rade na ovome ili poštovanju kodeksa koji zahtijeva depolitizaciju“, naveo je Raonić.

On je kazao da je primjera mnogo, ali da nema odgovornosti.

Izvor: MINA; foto: cdm.me

 

 

Portal Analitika