Politika

ŠEJ: Balkanski ratovi formirali današnji NATO

oksej
D
a nije bilo balkanskih ratova devedesetih godina NATO nikad ne bi imao današnju formu, ističe se u prilogu australijskog javnog emitera ABC povodom NATO samita u Velsu.

ŠEJ: Balkanski ratovi formirali današnji NATO
Portal AnalitikaIzvor

Oni su citirali Džejmija Šeja, portparola NATO-a tokom ratova u BiH i Srbiji, koji je rekao da "koliko god je NATO pomogao Balkanu, toliko je i Balkan pomogao NATO-u", prenose Nezavisne novine.

"Ja i sada vjerujem da bi 300.000 Jugoslovena i danas bilo živo da je NATO intervenisao odmah nakon granatiranja Dubrovnika, a ne pet godina kasnije", izjavio je Šej.

Istakao je da je "novi rođendan" NATO-a bio 28. februara 1994. godine.

"Tog dana smo prestali da šeljemo 'prazne prijetnje'. To je bila prva borbena operacija NATO-a u istoriji. Američki F-16 pod komandom NATO-a oborio je četiri aviona bosanskih Srba koji su prekršili UN-ovu zonu zabrane leta", napomenuo je Šej.

Operacija NATO-a na Kosovu 1999. godine je, prema njegovim riječima, bila trenutak kada je današnji NATO Avganistana i ostalih globalnih aktivnosti, rođen.

"Kada smo konačno primijenili silu u devetodnevnoj kampanji vazdušnih napada u septembru 1995. godine, to je dovelo do rezultata da smo nekoliko sedmica kasnije imali Dejtonski sporazum kojim je završen bosanski konflikt", izjavio je on.

Dodao je da je kampanja u Srbiji bila pravi ispit za NATO te da su tada učinjene i neke greške.

"Bilo je grešaka. NATO je priznao da je pogriješio što se previše uzdao u korištenje vazdušnih snaga kad je započeo 11-sedmičnu operaciju da se Srbi istjeraju s Kosova", rekao je on.

Upravo su dešavanja na Balkanu devedesetih godina, ističe ABC, bili prekretnica za NATO, koji je nakon pada Berlinskog zida i sloma istočnog bloka tražio razlog za svoje dalje postojanje.

(rtcg.me)

 

 

Portal Analitika