Svijet

Rusija: Ukrajina je samo izgovor za proširenje NATO-a

nato-rusija_660x330
K
riza u Ukrajini postala je izgovor za dugo njegovan plan NATO-a da se proširi na istok i postavi svoje snage na granici Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP).

Rusija: Ukrajina je samo izgovor za proširenje NATO-a
Portal AnalitikaIzvor

"Na samitu je prihvaćena struja koja naginje širenju NATO-a na istok i prisustvu Alijanse na ruskoj granici. Ti planovi njegovani su dugo vremena, a ukrajinska kriza samo je izgovor da se započne s njihovim sprovođenjem", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Rusko ministarstvo naglašava i da ishod samita pokazuje težnju NATO-a da dominira na vojnom planu, umanjujući svoju ulogu u rješavanju stvarnih prijetnji, kao što su terorizam i proizvodnja oružja za masovno uništenje.

"Rezultati samita grafički su pokazali da NATO, čiju politiku diktiraju SAD i grabljivci iz nekih evropskih prijestonica, teži ka vojnoj dominaciji u Evropi, kršeći sporazume o značaju sistema jednakosti i nedjeljive bezbjednosti u evro-atlantskom regionu, što je višetruko potvrđeno na svim nivoima", ističe se u saopštenju.

"Napori međunarodne zajednice da se izbori sa stvarnim prijetnjama i izazovima našeg vremena, kao što su terorizam, proizvodnja oružja za masovno uništenje, trgovina drogom, piraterija, kao i prirodne katastrofe i one koje je izazvao čovjek, žrtvovani su u ovom procesu", saopštava rusko Ministarstvo.

Vlasti u Moskvi, saopštile su da će detaljno proučiti odluke donijete na samitu NATO-a u Velsu, kao bi ustanovile da li su one usklađene sa ključnim sporazumima koje se tiču bezbjednosti u Evropi, prenijele su RIA Novosti.

 

 

Portal Analitika