Region

Blagajnik SPC mora u zatvor i da vrati pare

patrijarsija509blicrs
P
ljačkaš trezora Srpske pravoslavne crkve osuđen je na zatvorsku kaznu i moraće da vrati sav opljačkan novac, prenosi beogradski Blic.

Blagajnik SPC mora u zatvor i da vrati pare
Portal AnalitikaIzvor

Blagajnik Srpske pravoslavne crkve Srbislav - Srba Žikić (51) tako će sedam godina i tri mjeseca biti u zatvoru, a po presudi Višeg suda u Beogradu mora da vrati 19 miliona dinara, 895.000 eura i po 40.000 švajcarskih franaka i američkih dolara. On će zbog pronevjere počinjene od januara 2012. do februara 2013. morati i da plati kaznu od 50.000 dinara.

- Žikiću je naloženo da vrati pronevjereni novac u roku od 90 dana od pravosnažnosti presude, kao i da za sudske troškove uplati 160.000 dinara - kaže za „Blic“ portparolka Višeg suda Dušica Ristić i dodaje da je u toku žalbeni postupak pred Apelacionim sudom.

Afera je otkrivena februara 2013, kada je Žikić uhapšen nakon što je patrijarh Irinej prijavio manjak u kasi. Novac je uzimao iz Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, iz eparhijskog razreza i sa depozita beogradskih hramova.

Žikić je sin sveštenika i diplomirani teolog, koji je 20 godina bio blagajnik, a sumnja se da je novac ukrao tokom bolesti patrijarha Pavla. Tokom suđenja svjedoci su tvrdili da je Žikić uvijek bio „široke ruke“.

Portal Analitika