Svijet

Najstarijoj egipatskoj piramidi prijeti rušenje

0509Piramida
P
reživjela je 4.600 godina i dio je svjetske istorije, ali najveća opasnost najstarijoj piramidi u Egiptu nije zub vremena, već firma unajmljena da je restaurira.

Najstarijoj egipatskoj piramidi prijeti rušenje
Portal AnalitikaIzvor


Sakara u Egiptu je najstariji kameni kompleks u istoriji čovječanstva, a u njegovom sklopu se nalazi i Džoserova piramida, kojoj se, prema navodima tamošnje štampe, ne piše dobro.



Kompanija koju je unajmilo egipatsko ministarstvo antikviteta možda je i prekršilo zakon prilikom restauracije. U zakonu se navodi da prilikom konzervacije samo pet odsto ukupne originalne konstrukcije smije da bude izmijenjeno ili ponovo izgrađeno.



Umjesto toga kompanija koja je unajmljena, koja inače nikada ranije nije učestvovala u restauraciji, napravila je čitave nove zidove i hodnike koje su daleko premašili propisanih pet odsto.



Ali ni to ne bi bilo toliko strašno da nova konstrukcija u stvari dodatno ne doprinosi urušavanju piramide, koja se smatra najstarijom isklesanom kamenom strukturom na svijetu.



Treba napomenuti da je 1992. godine jak zemljotres potresao region i skoro uništio piramidu. Tom prilikom ogromni kameni blokovi su se odlomili od piramide, a arheolog Piter Džejms kaže da „građevina može da se sruši u svakom trenutku“.



0509Piramida2

Prije nego što je angažovana kompanija za restauraciju, Džejms je instalirao privremeno rešenje.



„Unutar dijela piramide koji se srušio stavljen je veliki PVC balon, koji može da se napuni vazduhom i vodom, a koji služi kao potpora strukturi“, kaže Džejms.



Prema njegovim riječima, sistem je dobro funkcionisao, ali su tokom vremena stručnjaci za restauraciju isplanirali da se stave čelične šipke kako bi se piramida na duži rok ojačala.



Tada je, međutim, finansiranje projekta prestalo, najvećim dijelom zbog političkih previranja u Egiptu.



Da čitava stvar bude gora, list Egypt Independent navodi da je unajmljena kompanija koja nikada nije restaurirala antičku građevinu, a da je već odgovorna za kolaps jednog dijela piramide.

rts.rs

Portal Analitika