Svijet

Koliko će koštati obnova Gaze?

0509gazaf
O
bnova pojasa Gaze koštaće 7,8 milijardi dolara, objavila je u četvrtak Palestinska uprava, u do sada najsveobuhvatnijoj procjeni štete od sedmonedjeljnog rata, u kome su čitavi kvartovi i vitalna infrastruktura uništeni.

Koliko će koštati obnova Gaze?
Portal AnalitikaIzvor


Cijena obnove oko 17.000 domova u Gazi, uništenih ili jako oštećnih u izraelskim vazdušnim udarima i granatiranju, stajaće 2,5 milijardi dolara, a za energetski sektor će biti potrebno oko 250 miliona, jer su jedinu električnu centralu u Gazi pogodile dve izraelske rakete.



- Napad na Gazu ovog puta nema presedana, Gazu je pogodila katastrofa i potrebna joj je momentalna pomoć jer mnoge stvari ne mogu dugo da čekaju - rekao je u Ramali Muhamed Štaje, palestinski ekonomista i član partije Fatah, koja dominira na drugoj palestinskoj teritoriji - Zapadnoj obali.



Obnova će u mnogome zavisiti od strane pomoći i zahtjevaće da se okonča palestinsko rivalstvo i da Izrael otvori svoje granične prelaze, dodao je Štaje, predsjedavajući Palestinskog ekonomskog savjeta za istraživanje i razvoj (PECDAR), koji je procjenio štetu.



Međutim, ni jedan od tih faktora, koje je on pomenuo, nije izvjestan. Donatorska konferencija u Kairu za Gazu tek bi trebalo da se zakaže, a palestinske institucije su i dalje podijeljene između Gaze i Zapadne obale i Izrael bi tek trebalo da suštinski olakša kretanje ljudi i roba na svojim granicama s Gazom.



U procjeni je takođe navedeno da je za obrazovni sistem u Gazi potrebno oko 143 miliona dolara da se vrati u kolosjek. Oko pola miliona učenika nije moglo da se vrati u svoje škole zbog štete ili zato što se školske zgrade koriste kao skloništa za izbjeglice. Oko 106.000 od 1,8 miliona stanovnika Gaze je bilo raseljeno.



Preostale milijarde dolara iz procjene, koju je sačinilo 13 eksperata u Gazi i njihovi istraživački timovi, bile bi namjenjene za zdravstvo, poljoprivredu, transport i finansijski sektor. Za luku i aerodrom potrebno je oko 670 miliona dolara.



Štaje je rekao da je funkcionisanje luke i aerodroma palestinsko pravo, ali Izrael se još nije s tim složio.

blic.rs

Portal Analitika