Politika

Poruka iz Velsa: Crna Gora naredna članica NATO-a

0409lukisc
C
rna Gora se nalazi na brzoj traci ka NATO-u, i vidimo je kao narednu članicu Alijanse, poručeno je na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO sa zemljama aspirantima za članstvo - Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Gruzijom na kojem je učestvovao potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić.

Poruka iz Velsa: Crna Gora naredna članica NATO-a
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku koji se održava u Velsu, potvrđena je posvećenost NATO politici otvorenih vrata i izražena spremnost Alijanse za proširenje, kada zemlje za to ispune uslove.

“Ministri zemalja-članica su istakli da je Crna Gora napravila impresivan progres u reformama i da joj je na junskom ministarskom sastanku NATO poslata snažna poruka podrške odlukom o otpočinjanju intenziviranih i fokusiranih razgovora. Ministri su izrazili nadu da će u narednom periodu Crna Gora nastaviti stabilan kurs reformi i izrazili spremnost da joj, ukoliko budu uspješne, najkasnije do kraja 2015. godine upute poziv za članstvo. Takođe su ocijenili da se Crna Gora nalazi na "brzoj traci ka NATO", te da je vide kao narednu članicu Alijanse“, navodi se u saopštenju.

Lukšić je istakao da Crna Gora vidi odluku Saveza da sa njom otvori intenzivirane i fokusirane razgovore, kao priznanje za njene dosadašnje napore u procesu  integracije, i kao šansu koju će iskoristiti da pokaže spremnost i dobije poziv da se pridruži Alijansi do kraja 2015. godine.

"On je naglasio da Crna Gora smatra da su intenzivirani i fokusirani razgovori odličan mehanizam  koji će u narednih godinu iskoristiti da nastavi reforme, sa fokusom na četiri ključne oblasti - reforma sektora bezbjednosti i sektora odbrane, jačanje podrške javnosti za članstvo i vladavine prava, te da sa opravdanim optizmom  očekuje da na osnovu rezultata na sljedećem samitu postane članica NATO", navodi se u saopštenju.

Foto: rtcg.me

Portal Analitika