Svijet

Japan uveo sankcije Rusiji zbog SAD-a

0409japan
G
radonačelnik Tokija Joiči Masuzoe rekao je da je Japan uveo sankcije Rusiji zbog pritiska koji je ta zemlja trpjela od administracije SAD-a.

Japan uveo sankcije Rusiji zbog SAD-a
Portal AnalitikaIzvor

On je to rekao u Tomsku, na samitu šefova azijskih gradova. Masuzoe je objasnio da Japan u bezbjednosnom planu veoma zavisi od Sjedinjenih Država, s obzirom da ima probleme sa Kinom, Sjevernom i Južnom Korejom.

"Zbog toga se oslanjamo na američki vojni potencijal", bio je iskren Masuzoe, dodajući da želi da Rusi znaju šta stoji iza odluke Japana da im nametne sankcije.

Japansko ministarstvo spoljnih poslova je 5. avgusta objavilo imena 40 pojedinaca i dvije kompanije na koje se odnose sankcije te zemlje prema Rusiji.

Na toj listi su, između ostalih, krimski zvaničnici i predstavnici samoproklamovanih republika Donjecka i Luganska, kao i dva preduzeća sa Krima, Černomorneftegaz i naftna baza u Feodosiji.

Japan je takođe zabranio uvoz sve robe proizvedene na Krimu.

Prvu rundu sankcija Japan je Rusiji uveo 18. marta, kada se Krim zvanično ujedinio s Moskvom. Tada su suspendovane konsultacije izmedju dvije zemlje o pojednostavljenju viznog režima, kao i finalizacija tri sporazuma, o saradnji u oblasti investicija, kooperaciji u istraživanju kosmosa i sprječavanju opasnih vojnih aktivnosti.

Osim toga, Japan je 24. jula privremeno obustavio izdavanje ulaznih viza za 23 predstavnika zvaničnih ruskih organa, ali spisak tih lica nije objavljen.

B92

Portal Analitika