Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Pejanović-Đurišić: Očekujem da će Crna Gora i dalje imati podršku za napredak ka članstvu u Alijansi

Pejanović-Đurišić: Očekujem da će Crna Gora i dalje imati podršku za napredak ka članstvu u Alijansi

0409pejanovicdjurisic
U
okviru Samita NATO-a u Velsu, ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić učestvovala je na panelu „Stabilizacija Balkana“, u organizaciji Atlantskog Savjeta. Pored ministra Pejanović Đurišić, na panelu su učestvovali i ministri vanjskih poslova Republike Slovačke i Hrvatske, Miroslav Lajčak i Vesna Pusić.

Pejanović-Đurišić: Očekujem da će Crna Gora i dalje imati podršku za napredak ka članstvu u Alijansi
Portal AnalitikaIzvor

U fokusu diskusije bile su teme o aktuelnim izazovima na Balkanu, integracionim procesima zemalja Zapadnog Balkana na putu ka NATO i EU, značaju regionalne saradnje na svim poljima, sa akcentom na političkom, odbrambenom i ekonomskom nivou.

Tokom izlaganja, Pejanović Đurišić je istakla napore koje Crna Gora preduzima u sprovođenju reformi sistema odbrane i naglasila nastavak intenzivnih aktivnosti u cilju potvrđivanja uloge pouzdanog partnera koji doprinosi globalnom miru i stabilnosti. Takođe, Pejanović Đurišić je istakla značaj integracije cjelokupnog regiona u evropske i evro-atlantske strukture, čime bi se u bezbjednosnom smislu zaokružio evropski dio Mediterana.

Samit za buduće lidere otvorio je Generalni sekretar NATO Andres Fog Rasmusen, a učesnicima su se obratili i visoki zvaničnici NATO i partnerskih zemalja, između ostalih i Vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu general Filip Bridlov, Vrhovni komandant NATO komande za transformacije general Žan-Pol Palomeros, premijer Estonije, ministar vanjskih poslova Kraljevine Norveške, kao i ministri odbrane Finske i Gruzije.

Pejanović-Đurišić je učestvovala i na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta, na nivou ministara odbrane zemalja učesnica u Platformi interoberabilnosti. Platforma je uspostavljena u cilju unapređenja dostignutog stepena interoperabilnosti u ISAF misiji, odnosno dalje saradnje i dijaloga između NATO i partnerskih zemalja.

U svom obraćanju, ona pozdravila je inicijativu Alijanse za unapređenje saradnje i istakla značaj postojećih  mehanizama podrške poput Procesa revizije i planiranja snaga (PARP) i Koncepta operativnih sposobnosti (OCC). Navela je namjeru Crne Gore da nastavi sa učešćem u ovakvim i sličnim programima u cilju dalje modernizacije Vojske i dostizanja NATO standarda. Takođe, podsjetila je na nedavnu odluku NATO zamalja o otpočinjanju intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa Crnom Gorom, navodeći da to predstavlja priznanje za sve što je do sada urađeno, kao i podstrek za dalji rad na ispunjavanju dogovorenih obaveza do punog članstva u NATO.

Milica Pejanović Đurišić sastala se na bilateralnom nivou sa pomoćnikom sekretara za odbranu SAD za međunarodna bezbjednosna pitanja, Derekom Šoleom.

Ona je naglasila značaj strateškog partnerstva sa SAD u oblasti odbrane i izrazila očekivanje da će Crna Gora i u narednom periodu imati punu podršku kako za sprovođenje reformi odbrane, tako i za napredak ka članstvu u NATO.

Pomoćnik Šole je pozdravio značajne rezultate u reformi odbrambenog sektora i izgradnji kapaciteta oružanih snaga, koje je Crna Gora postigla u relativno kratkom vremenskom periodu. Naglasio je punu podršku SAD evroatlantskim aspiracijama Crne Gore, kao i spremnost za unapređenje saradnje na svim poljima reformi u Crnoj Gori.

Portal Analitika