Svijet

Britanac izliječen od ebole novim lijekom

0309ebola2
B
ritanac Vilijam Puli, koji se zarazio ebolom na zapadu Afrike, otpušten je iz bolnice nakon uspješnog tretmana lijekom "ZMapp", saopštila je danas Kraljevska bolnica u Londonu.

Britanac izliječen od ebole novim lijekom
Portal AnalitikaIzvor


Puli (29) je liječen na specijalnom izolovanom odjeljenju nakon što se zarazio opasnom bolešću u avgustu, dok je radio volonterski kao medicinski brat u Sijera Leoneu.



"Poslje desetodnevnog uspješnog liječenja na odjeljenju visoke izolacije - jedinom takvom u Velikoj Britaniji - Puli je danas otpušten iz bolnice", navodi se u saopštenju.



U tekstu se dodaje da je on prebačen u bolnicu u nedjelju, 24. avgusta 2014. godine, i da je liječen eksperimentalnim lijekom "ZMapp".



Puli je kasnije rekao novinarima da misli da je imao sreće.



"Imao sam sreće na više načina. Prvo po standardnoj njezi koju sam dobio, koja je sasvim drugačija od onoga što dobijaju ljudi u zapadnoj Africi u ovom trenutku, uprkos naporima mnogih organizacija", rekao je ovaj Britanac.



On je dodao da je druga razlika u tome što njegovi simptomi zaraze ebolom nisu stigli do najteže faze bolesti.



"Imao sam neke neprijatnosti, ali ništa što je upredivo sa najtežim fazama ove bolesti", rekao je Puli.



Države i humanitarne organizacije ulažu velike napore da obuzdaju epidemiju u zapadnoj Africi, gdje je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od marta umrlo više od 1.500 ljudi.



"ZMapp" je jedan od nekoliko ljekova protiv ebole čiji je razvoj u toku. Lijek do sada nije testiran na ljudima, a privukao je pažnju ovog ljeta, kada je njime izliječeno dvoje Amerikanaca oboljelih od opasnog virusa.

nezavisne.com

Portal Analitika