Politika

DRAGIŠIĆ: U fokusu NATO samita Ukrajina, Sirija, Irak i odnos prema Rusiji

nato-dragisic-s
V
ojni analitičar i profesor na Fakultetu za bezbjednost u Beogradu Zoran Dragišić ocijenio je u izjavi za Portal Analitika da će kriza u Ukrajini, Siriji, Iraku i definisanje odnosa prema Rusiji biti ključne teme NATO samita u Velsu. Dragišić kaže da očekuje da će NATO ostati privržen politici otvorenih vrata i da će to zvanično saopštiti u vidu zaključaka ili saopštenja.

DRAGIŠIĆ: U fokusu NATO samita Ukrajina, Sirija, Irak i odnos prema Rusiji
Portal AnalitikaIzvor

- Kriza u Ukrajini se nametnula kao važna tema. Pored toga biće priče o Iraku, Siriji, kao i pitanju globalne bezbjednosti u koju ubrajam i pitanje terorističke organizacije ISIL. Očekujem da će se zauzeti i stav prema Rusiji, jer je na prošlom samitu NATO Rusija bila partner a na ovom to više nije, kazao je Dragišić za Portal Analitika.

Dragišić kaže da je na prošlom samituu postojao Savjet NATO i Rusije dok na ovom to više ne postoji jer je to tijelo u me]uvremenu suspendovano.

- Nakon ruske agresije u Ukrajini to tijelo više ne funkcioniše i moguća je odluka o konačnoj sudbini tog Savjeta. Naravno mnogo toga će se znati u naredna dva tri dana kada bude poznat ishod pregovora u Bjelorusiji, rekao je Dragišić.

Dragišić kaže da će se razgovarati i o mogućem angažovanju NATO u Iraku i Siriji kao i da se očekuje i donošenje novog strateškog koncepta NATO.

- Kao i na svakom Samitu razgovaraće se i o odnosima među samim članicama, kako je to funkcionisalo između dva samita, naveo je on.

Govoreći o poziciji Crne Gore pred samit u Velsu, Dragišić je kazao da je odluka o pozivu za Crnu Goru političke prirode i da su Bugarska i Rumunija bile ispod nivoa reformi koje je već dostigla Gora.

-Poziva neće biti kako je to ranije najavljeno ali očekujem da će biti zvanično saopštenje ili zaključak o privrženosti NATO politici otvorenih vrata. Za Crnu Goru ne očekujem ni bilo kakvo konkretno određenje, rekao je

Dragišić.
Portal Analitika