Košarka

DROBNJAK: Pavićević mora da ide, Vučević i Dubljević da budu okosnica reprezentacije

0308pedjadrobnjak
B
ivši košarkaški reprezentativac Crne Gore Predrag Drobjak, kazao je u intervjuu za Vijesti da je selektor košarkaške reprezentacije Crne Gore Luka Pavićević neminovno kriv za neodlazak selekcije na Evropsko prvenstvo.

DROBNJAK: Pavićević mora da ide, Vučević i Dubljević da budu okosnica reprezentacije
Portal AnalitikaIzvor

- Crne Gore neće biti na Evropskom prvenstvu, to znači da neće moći da se kvalifikuje ni za Olimpijske igre. Tri godine Crne Gore neće biti na velikom takmičenju, tek 2016. dobija mogućnost da se eventualno plasira za EP 2017. To stvara gorak ukus, ne može se okarakterisati drugačije nego kao katastrofa. Ali, učinjenom poslu nema mane. Treba se okrenuti i gledati unaprijed, šta ćemo sad i kako da postavimo stvari na pravo mjesto. Jasno je da stvari nijesu bile dobre, ali hajde da napravimo neki novi sistem, da napravimo nešto što će dovesti do nekog plusa, jer tu sada postoji hiljade i hiljade problema - ističe Drobnjak.

Bivši košarkaški as dalje kaže da je neminovno da je selektor Luka Pavićević kriv za loše rezultate reprezentacije.
- Prvo - selektor je neminovno kriv. Reprezentacija je ispala u prvoj fazi prošle godine na Evropskom prvenstvu, a sada nije prošla kvalifikacije. Da li je to Luka Pavićević ili neki Janko ili Marko, apsolutno više nema nikakve diskusije i objašnjavanja situacije. Nema nikakve dileme može li sa selektorom da se nastavi, jer to su dva očajna rezultata i tu nema više onoga “ajmo još jednu šansu, pa  još jednu”. Jednostavno, tim putem se ne ide. Mora da se napravi neki drugi sistem. Druga stvar - s obzirom na tri godine pauze, treba da se gleda u budućnost. Treba da se napravi otklon od igrača koji su sada u dobrim godinama, ali koji će 2017. imati po 30 i više godina, što znači da nam ti igrači neće biti potrebni u budućnosti - naglašava Drobnjak.

On dalje napominje da treba da se usmjerimo prema igračima koji su rođeni 1989, '90, pa sve do '97, '98. godine. Neko dijete koje je rođeno 1998. godine, za tri godine imaće 19-20 godina i treba da se usmjerimo prema tim igračima, kaže Drobnjak i dodaje da i tu postoji problem, a to je kako kaže, “liga bez briga”.
- To je možda grubo rečeno, ali to je liga koja nema nikakav značaj, niti bilo kakvu ideju. Tu dosta mladih igrača dobije šansu, to je tačno, ali šansa mora da se dobije na mnogo, mnogo većem nivou. Poznato je kako je Mirotić uspio u Španiji, pa sada sve više igrača želi da ide njegovim putem. Možemo da se ljutimo koliko hoćemo, ali apsolutno nema teoretske šanse da uspiju u Crnoj Gori. Prije svega, zato što je slaba liga. Igrači dobiju šansu od 15. do 18. godine, ali poslije toga samo padaju. Jednostavno, liga im ne dozvoljava da se dignu. Uz to, Budućnost kao nosilac crnogorske košarke - u klubu mogu da se ljute ili ne, ali to je jednostavno činjenica - nije pružila šansu nijednom jedinom mladom igraču u prethodnih nekoliko godina. Evo pogledajte sad sastav Budućnosti. Tu su dva Hrvata, dva Amerikanca, dvojica igrača iz Srbije, pa apsolutno nijedan iz plejade mladih igrača neće dobiti šansu-podvlači Drobnjak.

A upravo ti problem, kaže Drobnjak, ubijaju crnogorsku košarku.
- Ja znam bukvalno svakog mladog igrača u Crnoj Gori, gledao sam mnogo utakmica mladih, ove godine sam gledao i sve moguće prijateljske mečeve i juniorske i kadetske i mlade reprezentacije. Ima talentovane djece, evo sada su kadeti na Prvenstvu Evrope lagano dobijali protivnike i sa po 40 razlike, ali naravno da će ta djeca da se izgube. Taj talenat se pokazuje samo u početnom periodu od neke 13. do 16-17. godine. Poslije, ako se ne penjete na veći nivo, vi samo padate. I nema više povratka - upozorava Drobnjak.

On navodi da mora da postoji stručna komisija koja će da napravi spisak igrača od kojih će da se krene. Crna Gora je veoma mala u odnosu na sve evropske zemlje, i ne smije da  dozvoli luksuz da gubi igrače, kaže Drobnjak i ističe da okosnicu reprezentacije Crne Gore u narednom periodu moraju da čine Nikola Vučević i Bojan Dubljević kao igrači na pozicijama četiri i pet.
- Bez dileme. Jedan je '90, a drugi '91. godište. S druge strane, i selektora treba da izaberemo spram njihovog načina igre. Da znamo koji će selektor najviše da odgovara igri Vučevića i Dubljevića.  Ta komisija treba da izabere i pravog stranca, da zna koja nam je deficitarna pozicija u generacijama koje sam pominjao. Da izaberemo mlađeg stranca, koji će duži niz godina da igra za Crnu Goru. I da nam strance ne nude menadžeri, kao što je to bilo u prošlosti, kada im je trebao pasoš evropske države da bi igrali kao domaći košarkaši u pojedinim ligama. Moramo da znamo koga da ciljamo, koju poziciju. Vjerovatno spoljnu, jer pod košem imamo Vučevića, Dubljevića, Todorovića. Znači da nam treba spoljna, ali koja? Da li je to pozicija 1, 2 ili 3?  Za to mora da postoje stručni ljudi, od košarkaškog integriteta, koji će Košarkaški savez da vode u tom pravcu. U ovoj situaciji trenutni predsjednik Saveza (Milo Đukanović, op.a) jedini je koji može da obezbijedi finansije, ali hajde da nađemo nekoga ko će to da vodi sa stručne strane, pošto je sigurno da on to ne može, bez obzira što se bavio košarkom i ne znam čime. Jednostavno, nema kapacitet za to i zauzet je drugim obavezama - kaže Drobnjak.

On napominje da je potrebno pronaći čovjeka koji će da napravi čitav sistem koji će da funkcioniše dugi niz godina. Takođe, dodaje Drobnjak, moramo da se učimo i na raznim drugim primjerima.
- Moramo da vidimo kako to rade Francuzi, kako to rade Kanađani koji su napravili institut sporta ili tako nešto, koji rade fenomenalno. Kanada jeste mnogo veća zemlja, ali treba vidjeti koliki je priliv kanadskih igrača na NBA draftovima. U posljednje dvije godine kanadski igrači su bili pikovi broj jedan. Sve zato što su napravili izvrstan sistem reprezentativnih selekcija. Moramo da vidimo šta sve ljudi rade, ne može sve da se radi "ad-hok", a da očekujemo da se kroz neki rezultat pokrije sav  nerad i svi pogrešni potezi koji su se vukli. Ne može na taj način da se radi. Hiljadu je stvari koje moraju da se naprave. Tu nema apsolutno nikakve dileme. Recimo, oko izbora novog selektora. Ne može selektor da bude izabran samo zato što ga je predložio neko ko je blizak, recimo, predsjedniku Saveza ili generalnom sekretaru Saveza. Moramo da znamo šta hoćemo sa tim selektorom  i kako da napravimo prave stvari koje će nam trebati u budućnosti - zaklčjučio je Drobnjak.

Izvor: Vijesti
Foto: novosti.rs

Portal Analitika