Politika

Pejanović Đurišić ne želi da licitira sa datumima za NATO poziv

39milica
P
red Samit NATO-a, ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić nije željela da licitira da li ćemo naredne godine dobiti poziv za članstvo uz napomenu da će nam iz Alijansa saopštiti koje su to oblasti gdje je potrebno još reformi.

Pejanović Đurišić ne želi da licitira sa datumima za NATO poziv
Portal AnalitikaIzvor

Pred sjutrašnji Samit NATO-a u Velsu, koji nije Samit proširenja, Crna Gora ima ista očekivanja kao i prije nekoliko mjeseci.
Ministra odbrane Milicu Pejanović Đurišić raduje što će politika proširenja biti jedna od tema u Njuportu. Očekuje sljedeće:

“Da se definiše i precizira način na koji će Crna Gora, kao definitivno prva naredna punopravna članica Alijanse nastaviti da razvija svoj odnos sa Alijansom. Znate da tu govorimo o započinjanju procesa intenziviranog i fokusiranog dijaloga i mi smo za taj proces spremni.“

Pejanović Đurišić nije željela da konkretno odgovori da li očekuje da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo naredne godine.

“Ne bih licitirala sa datumima. Vidjeli smo da je to dvosmjeran proces, koji od nas zavisi u onoj mjeri u kojoj smo mi spremni i uspješni kada je u pitanju implementacija reformi i standarda, a riječ je o kompleksnoj organizaciji koja osim vojne ima i političku dimenziju.”

Pejanović Đurišić nije direktno saopštila ni da li smo trenutno spremni za članstvo, to jest da li smo ispunili zadatke koje nam je Alijansa dala.

“Objektivna je ocjena onih koji nas posmatraju, procjenjuju i ocjenjuju. Svi smo u prilici da pročitamo njihove ocjene i vidimo koje su to oblasti gdje je potrebno postići dodatni napredak“, zaključila je Pejanović Đurišić.

Antena M

Portal Analitika