Svijet

MOGERINI: Rusija više nije strateški partner EU

mogerini
V
lade zemalja članica Evropske unije donijeće odluku o paketu novih sankcija protiv Rusije do petka, rekla je danas novoizabrana Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini. "U ponedjeljak su se sastali ambasadori EU, Komisija će predstaviti predlog, finalizirati predlog paketa do sutra i odluka će biti doneta u petak", kazala je italijanska šefica diplomatije, prenijela je agencija Rojters.

MOGERINI: Rusija više nije strateški partner EU
Portal AnalitikaIzvor

Mogerini, (koja je početkom avgusta dala ekskluzivni intervju Portalu Analitika, kao prvi italijanski šef diplomatije koji je zvanično posjetio Crnu Goru), dodala je da će Komisija raditi na jačanju paketa sankcija protiv Rusije zbog vojne invazije u Ukrajini, i to u četiri sektora, uključujući odbranu i finansije.
Situacija u Ukrajini se promijenila zbog ponašanja Rusije, rekla je Mogerini i istakla da Rusije i Evropska unija nisu više u partnerskim odnosima.

“Rusija je i dalje strateški igrač, ali više nije naš strateški partner”, rekla je Mogerini obraćajući se članovima Spoljnopolitičkog komiteta EU i dodala da krivicu za to snosi Moskva.

Ona je snažno osudila ulazak ruske vojske na ukrajinsku teritoriju i rekla da je to prenijela i ruskom šefu diplomatije u jučerašnjem telefonskom razgovoru.

“Lavrov me je zvao da ni čestita na imenovanju, a ja sam mu poručila da ćemo ubuduće mnogo vremena posvetiti razgovorima o ruskoj agresiji na Ukrajinu”, izjavilaje ona.

U četvrtak o gasu

Evropska komisija će u četvrtak održati pregovore sa Rusijom u Briselu na nivou stručnjaka, u nastojanju da reijši spor oko cijene gasa za Ukrajinu, izjavio je danas evropski komesar za energetiku, Ginter Etinger.

"Najprije ćemo 4. septembra u Briselu održati tehnički sastanak na nivou stručnjaka između moje službe i Rusije", navodi se u saopštenju Etingera, a prenosi agencija Rojters.

Predstojećim sastankom se nastavljaju Etingerovi pregovori koji su još prošlog petka počeli sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom u Moskvi, a cilj tih pregovora je da se dodatno analiziraju podaci o bezbjednosti snabdijevanja gasom tokom predstojeće zime.

Prema saopštenju EK, Etinger će se 8. Septembra sastati sa ukrajinskim ministrom energetike Jurijem Prodanom u Bakuu (Azerbejdžanu).

“Posle sastanka u četvrtak, Ukrajina, Rusija I Komisija će se dogovoriti o datumu I lokaciji naredne runde trilateralnih gasnih pregovora koji bi trebalo da se održe sredinom septembra”, izjavio je Etinger.

 

(blic.rs)

Portal Analitika