Zanimljivosti

Apple Mac mini: Skupa, ali dobra "igračka"

0109Mac-mini
M
ali stoni računari ponovo su u žiži interesovanja i to prvenstveno iz razloga što u malom pakovanju nude odlične performanse (identične onim koje imaju profi stoni računari).

Apple Mac mini: Skupa, ali dobra "igračka"
Portal AnalitikaIzvor


Performanse su došle kao posljedica novih Intelovih Core i5 i Core i7 procesora, kao i AMD-ovih A10 APU jedinica. Međutim, mnogi ne znaju da kompaktni stoni računari na tržištu egzistiraju već punih deset godina, a da je glavni “krivac” za njihovo postojanje kompanija Apple koja je 11. januara 2005. godine predstavila prvi Mac mini računar koji je bio zvijezda vodilja ostalim IT gigantima da ubrzo predstave svoje vizije kompaktnih mini PC-jeva.



Početkom sljedeće godine Mac mini slavi 10-godišnjicu postojanja i već izvjesno vrijeme internetom kruže informacije da će Apple sa sljedećom generacijom ovog računara potpuno redizajnirati takozvani “mini” koncept tj. da će u još manjem pakovanju ponudi izuzetno snažne i moćne mašine. Ko zna, možda se to dogodi već ovog 9-tog septembra na velikoj jesenjoj Applovoj konferenciji, a do tada ostaje nam da pogledamo šta nam nudi aktulena generacija ovih računara.



Snažne kockice



Posljednja generacija Mac mini računara upakovana je u kućište napravljeno od jednog komada aluminijuma koje pored toga što im daje na eleganciji i atraktivnosti omogućava i brzo odvođenje toplote sa ugrađenih komponenti. Nemaju optički drajv, ali zato posjeduju SDXC čitač memorijskih kartica i odlične žične i bežične mogućnosti za povezivanje. Takođe, oni imaju kvalitetno i tiho hlađenje koje se jedva čuje čak i kada su računari maksimalno opterećeni.



Aktuelna generacija Mac mini računara sadrži dva Mac mini modela - vizuelno potpuno ista, ali hardverski nešto drugačije postavljenja. Postoji čak i treći model, ali on je namijenjen serverskom tržištu i on je za većinu kućnih kupaca potpuno nezanimljiv pa se njime u nastavku ovog teksta nećemo baviti.

tekst i foto: mondo.rs

Portal Analitika