Svijet

MMF ukazao povjerenje Lagard

1lagard
M
eđunarodni monetarni fond (MMF) ukazao je povjerenje generalnom direktoru te insistucije, Christine Lagard koja je pod istragom u Francuskoj.

MMF ukazao povjerenje Lagard
Portal AnalitikaIzvor

Lagard se od srijede zvanično nalazi pod istragom u Francuskoj zbog nemara u korupcionaškoj aferi u vrijeme kada je bila ministar finansija, prenosi B92.

"Upravni odbor MMF-a obaviješten je o nedavnim događajima ali i dalje izražava povjerenje u sposobnost direktora da efikasno obavlja svoju dužnost", navodi se u saopštenju upravnog tijela MMF-a koji predstavlja 188 članica te svjetske organizacije.

Slučaj datira iz 2008. godine i odnosi se na spor koji je vodio francuski biznismen Bernard Tapi protiv banke Credit Lyonnais o prodaji kompanije Adidas čiji je bio vlasnik od 1989. godine.

Tapi je 2007. godine povjerio banci da proda kompaniju, koju je potom tužio da ga je u postupku prodaje oštetila.

Lagard, u to vrijeme ministar finansija, odobrila je da se taj sudski spor riješi arbitražom i država je 2008. godine na ime odštete isplatila Tapi-u oko 400 miliona EUR, uključujući i 45 miliona na ime nematerijalne štete.

Lagard se zamjera što je slučaj Tapi povjerila arbitražnom panelu, što nije utvrdila nezavisnost jednog od arbitara i što se na odluku arbitraže, koja je bila "izdašna" u korist Tapi-a, nije žalila.

Ako istraga dovede do suđenja i Lagard bude osuđena, prijeti joj kazna do deset godina zatvora.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika