Politika

DN: DPS i SDP "spuštaju" pregovore na opštinski nivo

1Milo-i-Ranko
D
PS i SDP nastaviće pregovore o konstituisanju lokal­nih vlasti u pet crnogorskih gradova početkom ovog mjeseca, ali će oni biti preneseni na opštinske odbo­re, saznaju DN u vrhu ove dvije partije.

DN: DPS i SDP "spuštaju" pregovore na opštinski nivo
Portal AnalitikaIzvor

DPS i SDP su proteklih da­na imale individualne kon­takte, a očekuje se da se funkcioneri ove dvije par­tije o nastavku pregovo­ra dogovore tokom ove ne­djelje. Prema informacija­ma DN, SDP najvjerovatnije neće imati ništa protiv da Slavoljub Stijepović, koji je bio nosilac liste "Za evrop­sku Podgoricu", u narednom mandatu bude na čelu Glav­nog grada.

U DPS-u je DN nezvanično rečeno da očekuju da vlast u Podgorici bude konstituisana do 15 septembra, a da će slično, najvjerovatnije, biti i u Pljevljima, Bije­lom Polju, Kolašinu i Baru. Socijaldemokrati su vrije­me odmora iskoristi za kon­sultacije sa članstvom i raz­govore unutar samog vrha partije kako bi se našao za­dovoljavajući model za ra­zrješenje političke krize na­stale nakon izbora 25. maja.

Obje partije smatra­ju da će opštinski odbori lakše doći do dogovora jer bolje poznaju situaciju u svojim sredinama i očekivanja građana. Jedan od  sagovornika DN smatra da će pregovo­ri lakše ići i zbog činjenice da Miomir Mugoša više nije gra­donačelnik Podgorice, a on je bio jedan od većih kame­na spoticanja u razgovori­ma dvije partije.

"Naravno, nije sve još go­tovo i nije na odmet još raz­govarati. Opravdano se po­stavlja pitanje da li su izbo­ri jedino, i da li su racional­no rješenje", kaže izvor DN iz SDP-a.

Ova partija priprema i pregovarački tim u kojem će najvjerovatnije biti pot­predsjednici partije Vujica Lazović i Raško Konjević, kao i Damir Šehović i pred­sjednik podgoričkog odbora Đorđe Suhih.

Formiranje vlasti u pet opština koje to nisu uradile ni nakon tri mjeseca od iz­bora trebalo bi da ide glat­ko početkom septembra, rekao je nedavno poli­tički direktor Demokratske partije socijalista Tarzan Milošević.

On ne mi­sli da će se ponovi­ti izbori u Podgori­ci, Ko­lašinu, Pljevlji­ma, Bije­lom Polju i Baru.

Miloše­vić očekuje i da su socijalde­mokrate Ran­ka Krivokapića „dobro pri­premile te­ren" i da se neće dugo gubiti vrijeme na razgovo­re o for­miranju vlasti u tim gradovima.

„Čvrsto vjerujem da će pobijediti pragmatičnost i da će se vlast formirati u svim opštinama u kojima još ni­je, i da je odgovornost za to na svim političkim subjekti­ma. To j e racionalnije rješenje od novih izbora, koji ne bi puno promijenili stanje u odnosu na izbore 25. maja", rekao je Milošević.

Portal Analitika