Košarka

Zlatni kadeti se vratili u Crnu Goru

KadetiZlato
K
adetska reprezentacija vratila se iz Strumice, gdje je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu B divizije za igrače do 16 godina. Izabranici Dušana Dubljevića u konkurenciji 22 reprezentacije pokazali su da predstavljaju budućnost crnogorske košarke – ostvarili su svih devet pobjeda sa prosječnom razlikom od 23,4 poena i na impresivan način izborili plasman u A diviziju. Dva crnogorska reprezentativca Ognjen Čarapić i Miloš Popović izabrana su u idealnu petorku šamionata, što je upotpunilo fantastičan nastup na prvenstvu u Makedoniji.

Zlatni kadeti se vratili u Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

- Ostvarili smo devet pobjeda u isto toliko mečeva na prvenstvu na kojem su učestvovale 22 selekcije. Superiorno smo došli do finala u kojem smo bili bolji od sjajnog protivnika kao što je Izrael, koji je takođe, bio bez poraza od duela protiv nas. Mnogi nijesu vjerovali u potencijal ove i mlađih generacije, ali su ovi momci pokazali da crnogorska košarka ima svjetlu budućnost. Ovi igrači su već u pripremnim mečevima pokazali kvalitet i pravi pristup prema obavezama u nacionalnom timu, a potvrda ovih riječi je ubjedljiva pobjeda protiv novog šampiona Evrope – Francuske u kontrolnom meču u Tivtu. Od istog protivnika poraženi smo u neizvjesnoj završnici u drugom meču u kojem u timu nije bilo Miloša Popovića. Takođe, tri puta smo savladali Bosnu i Hercegovinu koja je među osam najboljih u Evropi, a jednom i selekciju Hrvatske. Nakon sjajnog učinka u pripremnom periodu i fantastičnih izdanja na B prvenstvu Evrope, jedino mogu da kažem da mi je žao što ovi momci nijesu igrali u elitnoj diviziji ovog ljeta. Zahvalnost svim igračima na velikom trudu koji su uložili od 10. jula kada smo se okupil, a takođe, i svim članovima stručnog štaba – rekao je selektor Dubljević po povratku u Podgoricu.

Ognjen Čarapić je bio predvodnik sjajne generacije i sa prosjekom od 16,1 poena i 3,3 asistencije po utakmici, zaslužio je mjesto u idealnoj petorci šampionata.

- Na impresivan način smo stigli do zlatne medalje i jedina smo selekcija koja je bez poraza osvojila prvo mjesto na B prvenstvu Evrope. Nijesmo imali problema u prvoj i drugoj fazi, a onda smo za protivnika u polufinalu dobili sjajnu selekciju Engleske. Nakon što smo ostvarili pobjedu u tom duelu cilj je bio ispunjen, ali smo smogli snage da napravimo i završni korak i osvajanjem zlatne medalje krunišemo sjajan nastup u Strumici. Narednog ljeta očekuje nas Evropsko prvenstvo u juniorskoj konkurenciji i vjerujem da ćemo pokazati kvalitet i u tom uzrastu i predstaviti Crnu Goru u najboljem svjetlu. Zahvalnost svim saigračima, stručnom štabu i fizioterapeutu koji je pomogao da se oporavimo i budemo spremni za sve mečeve – kazao je Čarapić.

Centar Miloš Popović je proglašen za najboljeg igrača šampionata u Makedoniji, na kojem je upisao osam ''dabl-dabl'' učinaka i imao prosjek od 22,3 poena i 12,1 skokova po meču.

- Bez većih problema smo prošli grupnu fazu i došli do druge runde u kojoj smo, takođe, bili ubjedljivi. Bili smo sjajni kada je bilo najpotrebnije, u mečevima koji su bili odlučujući za plasman u A diviziju. Pokazali smo veliku želju i borbenost u svim mečevima i kao nagrada je stigla zlatna medalja koja je potvrda potencijala ove generacije. Imamo dosta kvalitenih pojedinaca i vjerujem da ćemo imati šta da pokažemo i narednog ljeta u juniorskoj konkurenciji – kazao je Popović.

Osim Čarapića i Popovića, članovi zlatne generacije crnogorske košarke bili su Aleksa Dubak, Ivan Raut, Nikola Vujović, Gavrilo Vujačić, Milić Starovlah, Nikola Vuković, Filip Nikčević, Vladan Kaluđerović, Miloš Divac i Stefan Kljajić.

U stručnom štabu selektora Dubljevića bili su treneri Vladimir Todorović i Velibor Mrvaljević.

KSCG.ME

Portal Analitika