Svijet

Merkel: Bez isporuke oružja Ukrajini

okmerkelova
An
gela Merkel distancirala se od mogućnosti da Njemačka isporuči naoružanje Ukrajini i rekla da Berlin to neće činiti, prenosi njemački magazin ''Špigel''.

Merkel: Bez isporuke oružja Ukrajini
Portal AnalitikaIzvor

"Špigel" prenosi saznanja sa samita lidera Evropske unije (EU), održanog prošle noći u Briselu.

Na samitu je postignuta saglasnost o uveđenju novih sankcija Rusiji, koje će stupiti na snagu najkasnije za sedam dana, ukoliko Moskva ne preduzme korake ka smirivanju ukrajinske krize.

Njemački kancelar je, prema navodima ''Špigla'', istakla da Nemačka neće liferovati oružje, pošto bi to, kako je rekla, moglo pobuditi utisak o mogućnosti rješenja ukrajinskog konflikta vojnim putem.

''U to (vojni put) ja ne vjerujem'', rekla je Merkelova, a i njemački ministar odbrane Ursula fon der Lajen je upozorila na opasnost vojne intervencije zapada.

''Test za zapad se sastoji u tome da se diplomatskim sredstvima i privrednim pritiscima Rusija pokrene na promjenu kursa'', rekla je fon der Lajen za ''Bild am Zontag'' danas i upozorila da se oružjem to ne može postići.

Nemački mediji podsjećaju da je litvanska predsjednica Dalia Gribauskaite zahtjevala u Briselu da se Ukrajini podrži naoružanjem u borbi protiv ''proruskih separatista'', što, očito nije naišlo na podršku Merkelove.

 

 

Portal Analitika