Svijet

Nasljednica Ketrin Ešton: Mlada, oštra i naklonjena Rusiji

3108mogerini1
Š
efica italijanske diplomatije Federika Mogerini, koja je nominovana juče za šeficu diplomatije EU, na tom mjestu naslijediće visoku predstavnicu za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednicu Evropske komisije Ketrin Ešton.

Nasljednica Ketrin Ešton: Mlada, oštra i naklonjena Rusiji
Portal AnalitikaIzvor

Mogerini (41) je prije samo pola godine, u februaru, preuzela resor diplomatije u vladi premijera Matea Rencija.

3108mogerini2Od prošle godine je članica Nacionalnog sekretarijata Demokratske partije, gdje je zadužena za Evropu i međunarodne odnose. Prethodno je u tom partijskom organu bila zadužena za institucionalnu reformu. Član je Predstavničkog doma od 2008, a reizabrana je prošle godine.

Po obrazovanju je diplomirani politikolog. Bila je stipendista Maršalovog fonda.Rođena je u Rimu 1973. godine i majka je dvije ćerke.

3108mogerini3Italija je 1. avgusta ove godine zvanično kandidovala Mogerini za visoku predstavnicu za spoljnu politiku i potredsjednicu Evropske komisije, iako ona na prethodnom samitu u julu nije dobila podršku pošto joj je pripisan nedostatak iskustva, ali i navodna “naklonost Rusiji”.3108mogerini4Protivnici su joj zamjerali “previše popustljivu politiku” prema Moskvi, posebno su joj stavljali na teret izjavu da će gasovod Južni tok biti izgrađen. Ona je, prema navodima italijanskih medija, na tvrdnje da je “ruski čovjek” u EU odgovarala, uz osmjeh, da je riječ o “manipulaciji” protiv Italije. Renci je intenzivnim lobiranjem u prethodnih mjesec dana uspio da ubijedi skeptične kolege u EU da je Mogerini ipak prava osoba za šefa evropske diplomatije, a potom je dobila i podršku francuskog predsjednika Fransoa Olanda.

Nakon potvrde Evropskog savjeta, koga čine 28 šefova i vlada zemalja članica o nominaciji Mogerinijeve će se glasati u Evropskom parlamentu.

Blic.rs

Portal Analitika