Region

Srbija: Mobilni operatori nijesu obaviješteni o inicijativi za ukidanje rominga

3108roaming
U
Srbiji dva od tri mobilna operatora nijesu zvanično obaviještena o obnavljanju inicijative pet država regiona za ograničavanje cijene rominga, koja je pokrenuta u Skoplju.

Srbija: Mobilni operatori nijesu obaviješteni o inicijativi za ukidanje rominga
Portal AnalitikaIzvor

Nastavak razgovora o toj inicijativi trebalo bi da uslijedi krajem septembra u Budvi.

Inicijativu o ograničavanju cijena rominga u regionu, na sličan način kako je to urađeno u EU, pokrenuli su direktori regulatornih tijela Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Turske. Na sastanku, koji je održan 21. avgusta, bili su prisutni i predstavnici regulatornih tijela Hrvatske i Bugarske, ali su te zemlje već članice EU i na njih se inicijativa ne odnosi, prenosi SEEbiz.

Suština inicijative je da se zemlje kandidati dogovore o ograničavanju cijena rominga u regionu, na sličan način kako je to urađeno u EU.

Način realizacije inicijative, koja će morati da ima formu međudržavnog ugovora, biće preciziran na konferenciji Infofest koja će biti održana u Budvi krajem septembra.

Ipak, mobilni operatori u Srbiji još nijesu zvanično obaviješteni o toj inicijativi.

Kompanija Vip mobile je, kako navode, iz medija obaviještena da je inicijativa nedavno aktuelizovana, ali trenutno nemaju dovoljno elemenata da bi je komentarisali.

Telekomunikacije su jedna od najkonkurentnijih grana u Srbiji, što primorava operatere da izlaze sa cijenama usluga i paketima koji su prihatljivi za korisnike i transparetni.

"Imajući to u vidu, ne vidimo potrebu da se država miješa u funkcionisanje tržišta", kazali su predstavnici Vip mobilea.

Oni su dodali da ta kompanija prilikom formiranja svakog, pa i cjenovnika za roming usluge vodi računa da korisnici dobiju najviše vrijednosti za svoj novac.

"Cjelokupna ponuda je kreirana na način da kombinuje i cijenu uređaja i uslugu mobilnog saobraćaja koju pružamo, tako da ne možemo da posmatramo cijenu jednog elementa posebno", saopštili su iz kompanije.

Oni tvrde da trenutno imaju veoma konkurentne roming cijene koje nijesu mijenjane od 2011. godine.

Iz Vip mobilea su naveli da većina građana Srbije ne može sebi ili članovima porodice da priušti putovanje u inostranstvo, pa mobilni saobraćaj u romingu koriste najčešće poslovni ljudi ili imućniji korisnici.

"Iz tog razloga nijesmo u prilici da sa stranim partnerima pregovaramo o velikoj količini saobraćaja na osnovu koga bismo mogli da dobijemo cijene koje su značajnije niže od sadašnjih", kazali su iz Vip mobilea.

I predstavnici Telenoru tvrde da nijesu zvanično kontaktirani u vezi sa inicijativom, čije bi razmatranja i usvajanja trebalo da bude transparentno i prediktivno u cilju očuvanja poslovnog okruženja.

Od stava zemalja u regionu zavisi dalji tok pregovora na temu smanjenja cijena usluga rominga i Telenor će, kako su dodali, poštovati pozitivno zakonodavstvo i propise Srbije. Oni su naveli i da se konstantno zalažu za predvidivost regulatornog okvira i inicijativa koje se sprovode.

"Telenor se uvijek trudi da korisnicima omogući što bolju ponudu, uključujući i ponudu za roming. Tako je ove godine za sve postpejd korisnike u Srbiji omogućeno šest TravelSure tarifnih dodataka koji pružaju značajnu uštedu, uz potpunu kontrolu troškova na internetu", saopštili su iz kompanije.

Mina business

Portal Analitika