Politika

Pejović: Crna Gora je model državama regiona u procesu pristupanja EU

3108pejovic
D
ržave regiona su u procesu pristupanja EU jedna drugoj podrška, nikako teret. Svi prolazimo iste trase evropskog puta i važno je da dijelimo znanje i iskustvo. Kao što je Crna Gora učila od država iz ranijih proširenja, posebno od kolega iz Hrvatske, sada smo naše naučene lekcije spremni podijeliti s kolegama iz regiona, rakao je u razgovoru za Pobjedu glavni pregovarač Crne Gore sa EU ambasador Aleksandar Pejović.

Pejović: Crna Gora je model državama regiona u procesu pristupanja EU
Portal AnalitikaIzvor

„Vjerujem da će one pomoći susjedima da tekuće i buduće obaveze iz procesa izvršavaju bolje, kvalitetnije i brže, i uz smanjenje potrebnih troškova. Cijenim da je to u interesu svih i da snaži razvojne šanse regiona kao cjeline“, naglasio je Pejović.

Komentarišući dinamiku procesa ambasador Pejović ističe da Crna Gora u regionu postiže najbolje rezultate u evropskim integracijama.

Na pitanje gdje je Crna Gora, a gdje su susjedi Pejović odgovara da države Zapadnog Balkana bilježe različit stepen napretka u procesu pristupanja EU.

„Dok je Crna Gora uspješno okončala drugu godinu pregovora s trećinom otvorenih pregovaračkih poglavlja, Srbija je u januaru 2014. zvanično otvorila pristupne pregovore i očekuje otvaranje prvih poglavlja. Makedonija od 2005. ima status kandidata, dok ga je Albanija stekla u junu ove godine. BiH je potencijalni kandidat, a Kosovo je parafiralo SSP i sa EK vodi dijalog o sporazumu stabilizacije i pridruživanja“, naveo je on.

Prema njegovim riječima osim što bilježi najbolji rezultat u procesu pristupanja i najbliža je članstvu u Uniji, Crna Gora se ističe i kao prva država koja pregovore vodi po novom pristupu koji u fokusu ima vladavinu prava.

„S obzirom da je riječ o pristupu koji EK prvi put pokreće, crnogorsko iskustvo iz organizacije i vođenja procesa, a posebno u dijelu ispunjavanja obaveza iz poglavlja 23 i 24, je veoma korisno i služi kao model ostalim državama regiona u procesu pristupanja. U tom pravcu, kroz organizaciju zajedničkih skupova, seminara, sastanaka stručnih timova i druge forme saradnje, već intenzivno razmjenjujemo iskustva iz novog pristupa s kolegama iz Srbije. Naše naučene lekcije spremni smo podijeliti i s kolegama iz drugih država“, poručio je Pejović.

Brzina napredovanja, prema njegovim riječima, najviše zavisi od unutrašnjih kapaciteta države, ali i drugih faktora.

Osim toga istakao je da su regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi posebno važan segment procesa evropske integracije.

Komentarišući samit podrške Zapadnom Balkanu u Berlinu Pejović objašnjava da takvi skupovi dokazuju čvstu riješenost EU da pomogne Balkanu.

„Za nas je veoma dobro da su države članice pokrenule ove skupove jer to predstavlja potvrdu stalne i stabilne posvećenosti EU daljoj integraciji država Zapadnog Balkana. Ovogodišnji skup u Berlinu, kao i naredni koji je će se održati u Beču u fokus stavljaju pitanja koja su od vitalnog interesa za države regiona infrastrukturno povezivanje i ekonomski rast. Ovi skupovi pokazuju čvrstu riješenost Evropske komisije i država članica da pomognu zemljama Zapadnog Balkana u sprovođenju reformskih procesa i intenziviranju procesa pristupanja EU. Takođe, konferencija u Berlinu pokazuje zrelost, ozbiljnost i istinsku posvećenost država regiona u građenju zajedničke evropske budućnosti. Ona se ogleda u zajedničkom sagledavanju pitanja od suštinskog značaja za ekonomski i ukupni društveni razvoj regiona i definisanju zajedničkih pristupa i prioriteta koji će doprinijeti intenziviranju reformskih procesa i unapređenju kvaliteta života građana ovog dijela Evrope“, naveo je između ostalog Pejović.

Izvor: Pobjeda
Foto: gov.me

Portal Analitika