Zanimljivosti

Kancerogena materija u gumicama za narukvice

3108narukvice
B
ritanska firma "Entertejner", najveći lanac prodavnica igračaka u Velikoj Britaniji, povukla je iz prodaje gumice za pravljenje popularnih narukvica i sitnih igračaka nakon što je otkriveno da sadrže kancerogene hemikalije.

Kancerogena materija u gumicama za narukvice
Portal AnalitikaIzvor

Testovi na raznobojnim gumicama koje su organizovali novinari Bi-Bi-Si programa "Midlends tudej" pokazali su da one sadrže 40 odsto ftalata, materije koja po EU propisima može u proizvodu da bude najviše  0,1 odsto.

- Za nas u "Entertejneru" bezbjednost djece je najveći prioritet, pa smo zato iz preventivnih razloga odmah uklonili sve gumice iz prodaje dok ne obavimo kompletnu istragu - rekli su u toj firmi.

"Indipendent" piše da se ftalati koriste da bi plastiku učinili fleksibilnijom, ali pošto se radi o poznatom karcinogenu njihova upotreba je strogo kontrolisana. Pomama za gumicama od kojih se prave narukvice i sitne igračke krenula je iz SAD i zahvatila i Britaniju gde je čak haljina načinjena od ovih gumica prodata za oko 200.000 eura.

Birmingemska kancelarija za istraživanja, nezavisno tijelo koje testira modni aksesoar, kaže da je u gumicama našlo dva zabranjena ftalata.

- Ftalati dospijevaju u ljudski organizam sisanjem i očigledno je da je u tom slučaju sitna igračka koja visi na narukvici veoma rizičan predmet - navodi Merion Vilson koja je vodila test.

Izvor: Blic.rs

Portal Analitika