Region

Tadić: Nema potrebe da Srbija bude "veći katolik od pape"

okboris
L
ider Nove demokratske stranke Boris Tadić ocjenjuje da Srbija u ovom trenutku ne može da uvede sankcije Rusiji, jer, kako kaže, svaka spoljna politika mora da ima pozitivne ekonomske posljedice, ali dodaje da bi se moglo dogoditi da već naredne godine od Beograda bude traženo da se jasnije opredijeli.

Tadić: Nema potrebe da Srbija bude "veći katolik od pape"
Portal AnalitikaIzvor

"Ne mogu da ne podržim sadašnju izbalansiranu spoljnopolitiku Srbije, jer je ona pokušaj da se nastavi politika vođena u vreme mog predsjedničkog mandata i zasnovana je na četiri spoljnopolitička stuba: Briselu, Vašingtonu, Moskvi i Pekingu", rekao je Tadić Tanjugu.

On kaže i da vidi da se čini veliki napor da se u novom kontekstu oblikuje spoljna politika koja bi bila korisna građanima Srbije.

"Mi uvijek moramo da balansiramo, jer nalazimo se na takvom strateškom mjestu", rekao je Tadić, koji, međutim, smatra da je nerealno da Srbija u godinama koje dolaze zadrži ovu poziciju..

Prema njegovim rečima, spoljna politika Srbije treba da bude izbalansirana ali i uvek rukovodjena činjenicom da evrointegracije nemaju spoljnopolitičku alternativu.

"Srbija ne može postati članica Evroazijske unije jer geografski ne pripada tom bloku zemalja, ne može pripadati drugim političkim savezima, tako da naša spoljna politika treba da bude maksimalno izbalansirana kada su u pitanju naši ekonomski i strateški interesi ali uvek usaglašavana sa EU", kazao je Tadić.

U ovom trenutku, prema njegovim riječima, EU uvažava poziciju Srbije kada je riječ o sankcijama Rusiji i zato, kaže, nema potrebe da Srbija bude "veći katolik od pape".

 

 

Portal Analitika