Svijet

Puč u Lesotu, premijer pobjegao

3008lesoto
P
remijer Lesota Tomas Taban rekao je da je vojska pokušala da izvrši državni udar zbog čega je morao da pobjegne u Južnoafrički Republiku.

Puč u Lesotu, premijer pobjegao
Portal AnalitikaIzvor

U izjavi za BBC, Taban je rekao da se nalazi u susjednoj Južnoafrickoj Republici i da će se vratiti u zemlju "čim bude siguran da neće biti ubijen".

"Nemam više kontrolu, to nisu uradili građani, već vojska, to je nelegalno", rekao je Taban.

Izvještači iz Lesota javljaju da je u prijestonioci Maseri sada mirno, nakon što su vojnici zauzeli ključne objekte.

Obrazlažući svoju verziju događaja, vojska Lesota je demantovala da je pokušala da izvede državni udar, navodeći da je djelovala protiv policijskih elemenata koji su planirali da naoružaju političke frakcije.

Portparol vojske Lesota Ntele Ntoi izjavio je za Rojters da se nije dogodio puč, da je sitacija normalizovana i da su se vojnici vratili u kasarne.

On je dodao da vojska podržava demokratski izabranu vladu. Vojne jedinice u Lesotu zauzele su zgrade vlade i policije, a tokom dana čula se i puščana paljba, dok su diplomate izjavljivale da je u zemlji došlo do pokušaja puča.

Južnoafričke radio stanice su tokom dana javljale da privatne stanice nijesu emitovale program.

U Lesotu je napeto od juna kada je premijer Tomas Taban suspendovao parlament da bi izbjegao glasanje o povjerenju zbog sukoba u koalicionoj vladi koja upravljala zemljom dvije godine.

Zamjenik premijera Motetjoa Mecing je obećao da će formirati novu koaliciju koja će smijeniti Tabana. Susjedna Južna Afrika i regionalna Južoafricka zajednica za razvoj upozorili su političke rivale u toj zemlji da neće biti tolerisana nikakva neustavna promjena vlasti.

Od sticanja nezavisnosti 1966. godine, u Lesotu je izvršeno nekoliko državnih udara. Najmanje 58 stanovnika Lesota i osam južnoafričkih vojnika poginuli su 1998. godine, a veliki dio Maserua je oštećen tokom političkih previranja i sukoba koji su uslijedili.

B92

Portal Analitika