Svijet

Predsjednik Poljske apeluje na Njemce da ne popuštaju Rusiji

3008poljska
P
redsjednik Poljske Bronjislav Komorovski apelovao je da Evropa i Berlin uvide da politika ljubaznosti i ustupaka Rusiji i njenom predsjedniku Vladimir Putinu ne vodi nikuda, izvuku pouke iz istorije i Drugog svjetskog rata i zaustave Rusiju u pokušaju da obnovi imperiju.

Predsjednik Poljske apeluje na Njemce da ne popuštaju Rusiji
Portal AnalitikaIzvor

U Poljskoj, ne samo u krugovima opozicione desnice već i vladajuće koalicije i opozicione ljevice za koje je vrlo važno poljsko-njemačko pomirenje, polako preovladjuje mišljenje da je Njemačka suviše popustljiva prema Rusiji, a i zvaničnici poljske vlade već otvoreno kritikuju protivljenje Njemačke da NATO ojača svoje istočno krilo stalnim vojnim bazama i trupama.

"Evropa mora da nadje efikasan način da spriječi obnavljanje ruske imperije. Ruska sfera uticaja bila je velika i dopirala je i do Odre i Labe a bilo je ambicija u prošlosti da dopre i do Pirineja. Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu. To je već činjenica. Evropa mora da nađe odgovor na to", kazao je Komorovski u intervjuu njemačkom radiju, prenosi Beta.

Komorovski je sadašnju popustljivost Njemačke i Evropske unije prema Rusiji uporedio sa ustupcima Evrope Hitlerovoj Njemačkoj koji ionako nijesu spriječili rat.

Portal Analitika